Apples imago daalde nog nooit zo snel, tot verbazing van onderzoekers

Lars Paijmans
1 maart 2017, 14:13
2 min leestijd
Apples imago daalde nog nooit zo snel, tot verbazing van onderzoekers

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat zowel Apple als Samsung flink wat imagoschade op hebben gelopen. Waar kan deze toename aan Apple imagoschade mee te maken hebben?

Lees verder na de advertentie.

Onderzoek: Apple imagoschade hard toegenomen

Het onderzoek is gedaan door Reputation Institute, die ieder jaar een ranglijst publiceert met de bedrijven met de beste reputatie. Hiervoor worden meer dan 170.000 consumenten ondervraagd, wat voor een goed beeld van de markt zorgt. Hoewel Apple vorig jaar nog op de tiende plaats stond, zakte het bedrijf dit keer naar plek 20. Hoewel Apple al een paar jaar plaatsen in moest leveren, zakte het bedrijf nog nooit zo snel als nu. Een groot verschil met 2011, toen Apple een gedeelde eerste plaats innam.

Apple imagoschade

“Apple heeft nog steeds een goede reputatie als het op producten aankomt”, legt Allen Bonde van Reputation Institute uit. “Maar het beeld dat men heeft van Apple wordt wel steeds onpersoonlijker.”

Hoewel er geen eenduidige reden lijkt te zijn, sluit het wel aan bij andere verhalen over Apple die onlangs zijn verschenen. Zo willen verschillende experts op het gebied van kunstmatige intelligentie niet voor Apple werken omdat het bedrijf te gesloten is, en zal het bedrijf mogelijk ook wat nieuwe tegenstanders hebben gekregen toen ze een duidelijk standpunt innamen tijdens de rechtszaak met de FBI. Hoewel veel mensen het met Apples standpunten over privacy eens was, zijn er ongetwijfeld ook mensen die daar anders over denken.

Een andere oorzaak kan zijn dat consumenten Apple onpersoonlijker zijn gaan vinden door het schrappen van de iPhone 7 koptelefoonaansluiting. Door deze beslissing te maken, kunnen wij het best voorstellen dat sommige gebruikers zich niet serieus genomen voelen, en ze het idee krijgen dat Apple gewoon doet waar het zin in heeft.

Ook Samsung daalt flink

Ook Samsung moest heel wat plaatsen inleveren op de ranglijst, al ligt de oorzaak hiervan een stuk meer voor de hand. Dit was immers het jaar van het Galaxy Note 7-fiasco. Rolex staat op de eerste plaats dit jaar, gevolgd door LEGO. Kan de iPhone 8 eind dit jaar helpen om Apple weer uit het imago-slop te trekken?

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: CNET
Categorieën: Achtergrond, Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen