Apple en Ierland in beroep tegen 13 miljard euro naheffing van Europese Commissie

Lars Paijmans
19 december 2016, 12:33
2 min leestijd
Apple en Ierland in beroep tegen 13 miljard euro naheffing van Europese Commissie

Apple gaat officieel in beroep tegen de eis van de Europese Commissie. Apple zou 13 miljard euro achterstallige belasting aan Ierland, omdat deze door belastingdeals achter zou zijn gehouden. De twee gaan samen in beroep in de Apple Ierland belasting zaak.

Lees verder na de advertentie.

Apple Ierland belasting zaak: officieel beroep

In een interview met Reuters heeft Apple laten weten vandaag officieel beroep aan te tekenen. Vanochtend werd het beroep officieel ingediend. Volgens het bedrijf heeft de EU bewust gekozen om Apple aan te klagen, omdat het een ‘makkelijk doelwit’ zou zijn en voor veel publiciteit zorgt.

Apple Ierland belasting

Het oordeel zou bovendien niet op de wet gebaseerd zijn en de EU heeft volgens Apple daarnaast niet genoeg bewijs. Ook Ierland heeft geen goed woord over voor de zaak. Het Ierse belastingstelsel zou verkeerd opgevat worden en de EU haar bevoegdheden overschrijft. Ierland zou Apple onterecht belastingvoordeel gegeven hebben. Dit zou Apple aanmoedigen om daar het bedrijf te vestigen, wat op zijn beurt weer veel werkgelegenheid voor de Ierse bevolking opleverde. Dit is echter illegale staatssteun, wat verboden is in Europa. Daarom besloot de Europese Commissie dat de 13 miljard euro achterstallige belasting alsnog aan de Ierse overheid betaald moet worden.

Naast Apple zit ook Ierland zelf hier niet op te wachten. Na de beslissing van de EC liet de Ierse minister Michael Noonan weten in beroep te gaan. “De regering is het fundamenteel oneens met de analyse van de Europese Commissie”, aldus Noonan. “We hebben dan ook geen keuze en zullen in beroep gaan.” Ook Apple CEO Tim Cook liet al weten het niet eens te zijn met de beslissing van de Europese Commissie en omschreef de zaak als ‘politiek geneuzel’. Nog nooit gaf de Europese Commissie zo’n hoge naheffing.

Lees ook: Waarom Ierland niet wil dat Apple de 13 miljard aan belastinggeld terugbetaalt

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Apple
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen