Waarom het van groot belang is om je Apple ID herstelcode te bewaren

Rutger Otto
9 december 2014, 15:05
2 min leestijd

Nederlanders kunnen vanaf juli dit jaar gebruikmaken van tweestaps-verificatie. Daarmee maak je het indringers van je Apple ID nagenoeg onmogelijk om toegang te krijgen tot je data. Maar als je je herstelcode vergeet ben je zelf de pineut.

Lees verder na de advertentie.

Tweestaps-verificatie

Als je echt om je privacy geeft en je niet wil dat een account wordt gehackt, maak dan gebruik van tweestaps-verificatie. Naast een wachtwoord krijg je daarmee ook een code toegestuurd via sms waarmee je één keer kan inloggen. Omdat alleen jij toegang hebt tot die code, maak je het inbrekers wel heel lastig om van jouw data te snoepen. Sinds de iCloud-hack waarbij tientallen (naakt)foto’s van beroemdheden op straat kwamen te liggen, raadt Apple aan om tweestaps-verificatie in te schakelen. Maar zorg dat je jouw herstelcode niet kwijtraakt.

apple id herstelcode

Apple ID herstelcode

Het overkwam Owen Williams van The Next Web. Hij beschrijft op de website wat er gebeurt als je je herstelcode niet meer hebt. Iemand probeerde het Apple ID van Williams te hacken, wat niet lukte omdat hij tweestaps-verificatie had ingeschakeld. Apple zette het account automatisch op slot, waarna Williams er ook niet meer in kon.

“Ik probeerde mijn account te ontgrendelen en raadpleegde iForgot. Toen las ik dat ik er alleen nog in kon als ik mijn herstelcode zou invoeren. Dat was het moment dat ik mij besefte: ik heb geen idee waar mijn herstelcode is, zelfs niet of ik het ooit heb opgeschreven en op een veilige plaats heb bewaard.”

app-specifieke wacht3oo

Je Apple ID is belangrijk

Op jouw Apple ID staan al je aankopen, berichten, alles wat je bewaard hebt via iCloud, zoals foto’s en video’s. Kortom: voor sommigen gaat een digitaal leven verloren als je niet meer kan inloggen. Niet zo gek dat er paniek uitbrak bij Owen Williams dus. Bij Apple konden ze hem echter niet helpen. Het antwoord van de medewerkers klonk keer op keer: “We nemen je veiligheid zeer serieus bij Apple, dit account zal uitgeschakeld zijn tot je de herstelcode hebt gevonden.”

De ironie is dat Williams tweestaps-verificatie inschakelde om zijn account beter te beveiligen. Dat was zó goed gelukt, dat hij er zelf niet meer in kwam. Uiteindelijk vond hij zijn herstelcode in ‘de krochten van Time Machine-backups’, waardoor hij zijn Apple ID weer kon gebruiken.

Bewaar je Apple ID herstelcode goed

Het verhaal van Williams is een goede reminder voor mensen die denken dat hen met tweestaps-verificatie niets meer kan gebeuren. Zorg dat je de herstelcode goed gebruikt, anders ben je je account al kwijt als iemand je probeert te hacken. De enige oplossing is dan om een nieuw Apple ID aan te maken, maar dan ben je alles kwijt.

Lees meer over Apple

Bron: The Next Web
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen