Apple aangeklaagd: ‘iCloud-data wordt op servers van externe bedrijven opgeslagen’

Lars Paijmans
13 augustus 2019, 11:01
2 min leestijd
Apple aangeklaagd: ‘iCloud-data wordt op servers van externe bedrijven opgeslagen’

Apple is aangeklaagd door een groep Amerikanen. Ze stellen dat Apple iCloud-data op servers van externe bedrijven opslaat, terwijl het bedrijf van Tim Cook altijd zegt dat deze gevoelige info op eigen servers bewaard blijft. Wat is hier aan de hand?

Amerikanen dienen Apple iCloud rechtszaak in

AppleInsider heeft documenten in handen die bij de rechtbank van Californië ingediend zijn voor deze rechtszaak. De klacht van de groep gebruikers luidt als volgt: Apple is niet duidelijk genoeg over het feit dat iCloud-data op servers van Amazon, Google en Microsoft wordt opgeslagen.

apple verkoopt privacy

De klacht stelt dat dit niet duidelijk naar voren komt in advertenties van het bedrijf, en zelfs niet in de gebruikersvoorwaarden van Apple. De aanklagers zijn boos omdat ze bewust voor Apple hebben gekozen om hun data te bewaren, maar er alsnog achterkwamen dat hun data bij Google of een ander bedrijf terechtkomt.

Het is al vaker in het nieuws geweest dat Apple dit doet. In China worden zelfs servers van lokale bedrijven gebruikt, omdat het volgens de Chinese wet verplicht is om data van Chinese gebruikers in dat land op te slaan.

Apple beveiligt iCloud-data wel

Door de aanklacht lijkt het misschien alsof Google en Amazon er zo met je iCloud-data vandoor kunnen gaan, maar dat is niet het geval. Hoewel Apple inderdaad de servers van deze bedrijven gebruikt voor opslagcapaciteit, is de data met technieken beveiligd die alleen voor Apple bekend zijn.

Zo worden gegevens versleuteld met encryptie en de data van een individuele gebruiker opgesplitst in talloze kleine stukjes. Zelfs als de encryptie gekraakt zou worden, is het hierdoor heel lastig om alle kleine brokjes data te verzamelen en aan dezelfde persoon te koppelen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het niet helemaal lekker samengaat met de krachtige standpunten die Apple op het gebied van privacy inneemt.

Met grote reclameposters met teksten als ‘wat er op je iPhone gebeurt blijft op je iPhone’ en meerdere interviews waarin ceo Tim Cook de privacy van gebruikers voorop zet, stellen de aanklagers dat Apple het vertrouwen van de consument schendt door stilletjes iCloud-data bij andere bedrijven onder te brengen.

Lees ook: Opinie: Apple moet het recht op opscheppen over privacy weer verdienen

Praktische tips voor je privacy

Wil jij zelf stappen zetten om je privacy extra goed beschermen op je iPhone? Check dan onze iPhone-privacygids met een stappenplan. Bekijk ook onze video met zes praktische privacy-tips:

Bron: AppleInsider
Categorie: Apple
Spotlight: iCloud

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's