Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Apple: ‘Naaktfoto’s beroemdheden tijdens gerichte aanval gestolen’

Rutger Otto
3 september 2014, 8:52
2 min leestijd
Apple: ‘Naaktfoto’s beroemdheden tijdens gerichte aanval gestolen’

Volgens Apple is iCloud niet gekraakt, maar gaat het om een aantal zeer specifiek gerichte aanvallen op personen.

Lees verder na de advertentie.

Eerder deze week werden privé foto’s van verschillende beroemdheden gestolen en op het internet geplaatst. Al snel merkten gebruikers op dat de meeste foto’s afkomstig waren van iCloud. Veel mensen vroegen zich meteen af: is iCloud eigenlijk wel zo’n veilig platform om je data op te bewaren?

Apple iCloud onderzoek

apple icloud

Apple hield tot nu toe de kaken op elkaar en startte een onderzoek (dat 40 uur duurde). De bevindingen daarvan staan momenteel in een statement uitgelegd. Volgens het bedrijf uit Cupertino zijn de servers van iCloud niet gehackt, maar gaat het om zeer gerichte aanvallen op gebruikersnamen, wachtwoorden en beveiligingsvragen.

Het statement drukt in elk geval geruchten de kop in dat een breed scala van iCloud-diensten, zoals Find my iPhone, lek was. Apple raadt gebruikers wel aan om een sterk wachtwoord te verzinnen en gebruik te maken van tweestaps verificatie om de beveiliging nog sterker te maken.

Wie de foto’s van beroemdheden als Jennifer Lawrence en Kate Upton precies gelekt heeft (of hebben) is niet bekend. Er gaan verhalen dat een klein groepje van hackers de foto’s al een tijdje laten circuleren. Weer andere bronnen denken dat hackers jaren hebben gewerkt aan zo’n groot lek van naaktfoto’s.

Apples statement

In het statement noemt Apple iCloud dus nog steeds veilig. Het volledige statement kun je hieronder lezen:

“Hierbij een update van ons onderzoek naar de diefstal van foto’s van verschillende beroemdheden. Toen we de diefstal opmerkten, waren we woedend en zijn we meteen aan de slag gegaan om de bron te zoeken. De privacy en veiligheid van onze klanten zijn enorm belangrijk voor ons. Na meer dan 40 uur onderzoek zijn we erachter gekomen dat een aantal accounts van beroemdheden gericht zijn aangevallen op gebruikersnamen, wachtwoorden en beveiligingsvragen, een bezigheid die veel te vaak voorkomt op het internet. In geen van de gevallen die we bestudeerd hebben, is Apples systeem, waaronder iCloud of Find my iPhone gekraakt. Wij blijven met de politie samenwerken om de identiteit van de criminelen te achterhalen.”

→ Lees ook: Foto’s veilig uploaden naar de (i)Cloud: hier moet je op letten

Lees meer iCloud nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu