Vodafone Topdeal: de iPhone 12 tijdelijk extra scherp geprijsd!

Zeldzame Apple I computer mogelijk voor half miljoen onder de hamer

Rutger Otto
4 juni 2017, 13:34
2 min leestijd
Zeldzame Apple I computer mogelijk voor half miljoen onder de hamer

Een aangepaste versie van de Apple I is op 15 juni onderdeel van een veiling van internationaal veilinghuis Christie’s. De waarde van het apparaat wordt geschat tussen de 300.000 en 500.000 dollar.

Lees verder na de advertentie.

Apple I geveild

Het is al speciaal dat de Apple I nog in werkende staat is. Nog bijzonderder is dat de eerdere eigenaar er zelf aanpassingen heeft gemaakt. Niet alleen heeft het apparaat een metalen behuizing, ook telt de computer 12 kilobytes aan werkgeheugen. Dat is vergeleken met de huidige standaard gigantisch weinig, maar het is drie keer zo veel dan wat de Apple I oorspronkelijk had.

De Apple I is het eerste product dat Apple verkocht. De computer werd gemaakt door Steve Wozniak, aanvankelijk voor eigen gebruik, totdat zijn vriend Steve Jobs het idee kreeg om hem te gaan verkopen. Het apparaat kostte 666,66 dollar en er werden ongeveer tweehonderd exemplaren gemaakt. De computer was in die tijd speciaal omdat het geen bouwpakket was, maar een volledig in elkaar gezette printplaat, bestaande uit zo’n dertig chips. Kopers moesten er zelf nog wel een eigen behuizing, monitor, toetsenbord en powerkabel bij kopen.

zeldzame apple-1

Waarde van Apple I

De waarde van de aangepaste Apple I bij Christie’s wordt geschat op tussen de 300.000 en 500.000 dollar, maar daar kan uiteindelijk ook best overheen geboden worden. In 2014 werd al een Apple I geveild voor 905.000 dollar. Vorig jaar werd er eveneens een Apple I verkocht via een veiling. Toen bracht de computer 815.000 dollar op.

Weinig overgebleven

De Apple I-computers leveren niet alleen veel geld op omdat er in 1976 zo weinig van werden gemaakt. Sindsdien werken de meeste exemplaren niet meer of zijn ze terecht gekomen in musea. Daarnaast zijn er simpelweg een hoop vernietigd. Er zouden er nu nog maar zo’n vijftig Apple I-computers in omloop zijn, die niet allemaal meer werken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Christie's
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen