Vrouw zet Apple I-computer ter waarde van 200.000 dollar bij grofvuil

Rutger Otto
1 juni 2015, 10:22
2 min leestijd
Vrouw zet Apple I-computer ter waarde van 200.000 dollar bij grofvuil

Oeps: vrouw gooit bezittingen van haar overleden man weg, waaronder een zeldzame Apple I-computer. Die is 200.000 dollar waard. De vrouw wordt gezocht voor een vergoeding van 100.000 dollar.

Lees verder na de advertentie.

Apple I bij het vuilnis

apple i

Een vrouw had waarschijnlijk geen idee wat ze op straat zette toen ze afstand deed van de Apple I van haar man. De Amerikaan gaf een paar dozen met ’troep’ mee aan een afvalverwerkingsbedrijf, die in de spullen een zeldzame Apple I ontdekten. Van het apparaat zijn er ooit slechts tweehonderd gemaakt door niemand minder dan Steve Jobs en Steve Wozniak, de oprichters van Apple.

Het afvalverwerkingsbedrijf, Clean Bay Area, verkocht de Apple I voor 200.000 dollar aan een privéverzamelaar. Nu probeert het bedrijf de vrouw te vinden, om de opbrengst te kunnen verdelen. Het beleid van het bedrijf is namelijk om winst uit verkoop 50-50 met de oorspronkelijke eigenaar te delen. De vrouw heeft echter geen bonnetje en liet geen naam achter.

“Ze zei: ‘Ik wil van deze spullen af om mijn garage op te ruimen'”, weet vicepresident Victor Gichun van Clean Bay Area. “Ik vroeg nog, ‘Wil je het bonnetje?’, maar ze zei, ‘Nee, ik hoeft niets’.” Gichun weet nog hoe de vrouw eruit zag en in wat voor auto ze reed. “Om het bedrag te krijgen, hoeft ze alleen langs te komen.” Hij zegt in het vervolg beter op te letten om informatie van mensen te krijgen.

Zeer zeldzaam en waardevol apparaat

De Apple I verscheen voor het eerst in 1976. Steve Wozniak maakte de computer voor eigen gebruik, maar Steve Jobs bedacht exemplaren te gaan verkopen, zodat ze er geld aan konden verdienen. Mensen telden toen 666,66 dollar neer voor een Apple I. Oorspronkelijk waren er tweehonderd exemplaren, inmiddels zijn er nog slechts enkele tientallen ter wereld. Allemaal zijn ze dus enorm veel geld waard.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu