Apple zwicht voor Chinese overheid: verwijdert apps gebruikt bij Hongkong-protesten

Lars Paijmans
10 oktober 2019, 9:07
2 min leestijd
Apple zwicht voor Chinese overheid: verwijdert apps gebruikt bij Hongkong-protesten

Apple heeft een navigatie-app, nieuws-app en emoji van de Taiwanese vlag verwijderd die protestanten in Hongkong gebruikten om elkaar op de hoogte te houden en te communiceren. De Chinese overheid zou druk hebben uitgeoefend op Apple.

Lees verder na de advertentie.

Apple verwijdert apps gebruikt bij Hongkong protesten

In Hongkong woeden al lange tijd hevige protesten tegen de Chinese overheid. De politie grijpt bij deze demonstraties hard in, dus proberen de demonstranten elkaar op de hoogte te houden van de locatie van deze politie patrouilles.

De app HKmap.live groeide al snel uit tot het populairste middel om dit te doen. In deze iOS-app konden gebruikers op een kaart aangeven waar de politie zich bevond en elkaar op de hoogte te houden van afgesloten wegen.

Apple keurde de app aanvankelijk af, maar vorige maand werd HKmap.live alsnog toegestaan tot de App Store. Vandaag komt het bedrijf terug op deze beslissing en trekt alsnog de stekker uit de app. Volgens Apple zou de applicatie de veiligheid van burgers en agenten in gevaar brengen.

Apple Hongkong

“We hebben het Hong Kong Cybersecurity en Technology Crime Bureau gesproken, zij bevestigen dat de app werd gebruikt om de politie aan te vallen. Daarnaast zou de app door criminelen worden gebruikt om wijken te overvallen waar op dat moment geen politie aanwezig is”, zo schrijft Apple in een verklaring.

De maker van de app ontkent deze aantijgingen. “Er is geen enkel bewijs om deze uitspraak te ondersteunen. Het enige wat de app doet is informatie van publieke bronnen gebruiken, zoals Facebook en Telegram.”

Maar daar blijft het niet bij. Apple heeft ook de Taiwanese vlag-emoji verwijderd van alle iPhones die hun locatie ingesteld hebben staan op China. Deze emoji zou als teken van verzet gebruikt worden om te laten zien dat Taiwan, Tibet, Hongkong en Macau als onafhankelijke staten erkend zouden moeten worden.

Ook nieuws-app verdwenen uit de App Store

Daarnaast zou de nieuws-app van Quartz plots verdwenen zijn uit de App Store, nadat de nieuws-app over de Hongkong-protesten verslag gedaan had. Volgens Quartz zou Apple de app uit China geweerd hebben omdat de applicatie ‘content bevat die illegaal is in China’, zo schrijft The Verge.

Dat Apple toch zwicht voor druk vanuit de Chinese overheid is niet de eerste keer. Het bedrijf heeft een groot commercieel belang om zijn producten in China te kunnen verkopen en een groot deel van de onderdelen in Apple-producten worden in het land gemaakt. Naast de korte verklaring over de HKmap-app blijft Apple opvallend stil over deze controversiële situatie.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu