De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Een slim huis van Apple: wat is HomeKit en waar blijft het?

Rutger Otto
15 februari 2015, 15:05
2 min leestijd
Een slim huis van Apple: wat is HomeKit en waar blijft het?

HomeKit werd gelijktijdig met iOS 8 aangekondigd, maar onze apparaten in huis staan nog steeds niet via Apple met elkaar in verbinding. Hoe staan de zaken rondom de huisautomatisering van Apple eigenlijk?

Lees verder na de advertentie.

Wat is Apple HomeKit?

HomeKit is een platform van Apple dat ervoor moet zorgen dat alle slimme apparaten die je in huis hebt met elkaar in verbinding staan, gecombineerd kunnen worden en met elkaar kunnen communiceren. Waar slimme apparaten zoals lampen, verwarming en deursloten momenteel met aparte apps al bediend kunnen worden, zal HomeKit een oplossing bieden waarmee je alles vanuit één software-omgeving kan besturen.

Zoals Gezondheid nu werkt om data van apps bij elkaar te voegen in één overzicht, zo moet HomeKit ook werken, al is het onduidelijk of er ook een Home-app komt. Ontwikkelaars moeten daarvoor Apple HomeKit-ondersteuning in hun producten stoppen, waarvoor ze bij Apple moeten aankloppen. Gebruikers kunnen uiteindelijk apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar in verbinding brengen, zodat je bijvoorbeeld kan instellen dat als je de voordeur bij vertrek sluit, alle lampen en de verwarming thuis automatisch uitschakelen.

Oxxio HomeKit

Hoe werkt het?

Het lijkt logisch dat Apple een Home-app lanceert om de apparaten mee te besturen, maar Apple heeft er nog niets over gezegd. Hoe HomeKit dan precies gaat werken, blijft nog wat onduidelijk. Wel kunnen apparaten bestuurd worden via stemcommando’s van Siri. Daarvoor moeten apparaten echter wel op hetzelfde wifi-netwerk aangesloten zijn als je iPhone. Dat betekent dat het niet werkt als je van huis bent.

apple tv uitgesteld

Het lijkt er echter op dat Apple TV gebruikt kan worden als hub op momenten dat je onderweg bent. Je stemcommando wordt dan via het TV-kastje opgevangen en doorgestuurd naar aangesloten elektronica. Overigens zou je Apple TV niet per se nodig hebben om HomeKit te gebruiken, behalve dus als je apparaten vanaf een andere locatie dan thuis zou willen bedienen.

Welke apparaten gaan HomeKit ondersteunen?

In principe mogen alle fabrikanten meedoen met Apple. Logisch, want hoe meer apparaten HomeKit ondersteunen, des te beter kan Apple het verkopen. Bedrijven toonden tijdens de CES gadgetbeurs dit jaar al enkele producten die met HomeKit kunnen werken, eerder maakte Apple al bekend dat bedrijven als Philips, Honeywell, Withings en Netatmo bezig zijn met producten voor een slim huis. Denk hierbij aan slimme deursloten, lampen, thermostaten, weegschalen en veel meer.

homekit

Waar blijft het?

Apple heeft HomeKit in juni van 2014 aangekondigd, maar sindsdien is het bedrijf uit Cupertino vrij stil gebleven over de huisautomatisering. Enkele weken geleden schreef website Recode nog dat het project van Apple vertraging heeft opgelopen. De eerste HomeKit-apparaten zullen waarschijnlijk pas in de lente in de winkels liggen. Het ligt voor de hand dat Apple tegen die tijd meer duidelijkheid biedt over het gebruik van een slim huis. Zodra we meer weten, lees je het hier op iPhoned.

Lees meer over HomeKit

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen