Apple verklapt: VR-headset met ‘realityOS’ in de maak

Koen van Ekeren
9 februari 2022, 16:17
2 min leestijd
Apple verklapt: VR-headset met ‘realityOS’ in de maak

De nieuwe mixed reality-headset waar Apple aan werkt draait op ‘realityOS’. Dit blijkt uit meerdere verwijzingen in de broncode, waaronder die van de App Store.

Lees verder na de advertentie.

Apple-headset met realityOS

Er gaan al jaren geruchten over de ontwikkeling van een AR/VR-headset door Apple. Het was ook al langer de verwachting dat het apparaat een nieuw besturingssysteem gebruikt. Mark Gurman van Bloomberg sprak in 2017 al van rOS, wat staat voor Reality Operating System.

De verwijzingen in de broncode hinten erop dat Apple voor de naam realityOS kiest. Ze zijn onder meer door ontwikkelaars opgemerkt in de open source code en logboeken van de App Store. Dit betekent dat de mixed reality-headset (VR én AR dus) een eigen App Store heeft.

Ontwikkelaar Steve Troughton-Smith wees ook op verwijzingen naar een realityOS-simulator. Hiermee kunnen ontwikkelaars alvast AR en VR-apps testen voordat de headset van Apple beschikbaar is. Eerder meldde Mark Gurman al dat de headset is ontworpen voor gamen, het streamen van videocontent en communicatie, zoals videobellen.

Apple Reality als naam?

Mocht realityOS de naam zijn van het besturingsysteem, dan laat de naam van de VR-headset zich makkelijk raden. Een besturingssysteem begint doorgaans met de naam van het apparaat, gevolgd door OS: macOS, iPadOS, watchOS, tvOS.

Kiest Apple voor realityOS, dan kan het zomaar dat de headset de Apple Reality wordt genoemd. Andere namen waarover werd gespeculeerd waren Apple Vision en Apple Sight.

Lancering

Apple lijkt van plan om de headset dit jaar officieel aan te kondigen, al is dit nog twijfelachtig. Het betrouwbare Bloomberg meldde recentelijk dat Apple voor flink wat technische uitdagingen staat, zoals oververhitting. Een aankondiging kan daardoor worden uitgesteld naar 2023.

Volgens Ming-Chi Kuo – een andere betrouwbare analist – wordt de headset enorm krachtig. Hij biedt de rekenkracht die vergelijkbaar is met die van de M1-processor van de Mac en het switchen tussen VR en AR zou naadloos werken. Ook is de headset naar verluidt voorzien van twee 8K-schermen.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Bron: MacRumors
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu