Apple hoort bij ‘s werelds groenste techbedrijven volgens Greenpeace

Rutger Otto
10 januari 2017, 15:15
2 min leestijd
Apple hoort bij ‘s werelds groenste techbedrijven volgens Greenpeace

Van alle grote technologiebedrijven ter wereld is Apple voor het derde jaar op rij uitgeroepen als één van de milieuvriendelijkste door Greenpeace.

Lees verder na de advertentie.

Apple Greenpeace score

Apple hoort samen met Google en Facebook tot de grootste techbedrijven die het minst vervuilend zijn voor de aarde. Dat schrijft milieu-organisatie Greenpeace in een nieuw rapport. Van alle energie die Apple gebruikt, komt 83 procent uit een schone bron die niet schadelijk is voor het milieu. Geen ander groot techbedrijf scoorde daarop hoger. Op de tweede plaats staat Facebook met 67 procent, gevolgd door Google met 56 procent.

Greenpeace schrijft dat Apple een ‘belangrijke rol heeft gespeeld binnen zijn IT-productieketen’. Zo heeft het bedrijf ervoor gezorgd dat ook andere IT-datacenters en aanbieders van clouddiensten die producten leveren aan Apple schonere energie gebruiken. In 2012 beloofden Apple en andere techbedrijven zoals Google en Facebook dat uiteindelijk 100 procent van de energie uit schone bronnen moet komen. Het nieuwe hoofdkantoor van Apple zet weer een nieuwe stap in die richting: het gebouw krijgt voor zo’n 65.000 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak.

apple campus 2 december

Lijst van schone techbedrijven

Sinds 2009 stelt Greenpeace een rapport samen over de energiewinning in de techsector. De organisatie stelt dat de energetische voetafdruk van de IT-sector ongeveer 7 procent van alle elektriciteit ter wereld behelst. Verwacht wordt dat het de komende jaren veel meer wordt, daarom vindt Greenpeace het belangrijk dat deze bedrijven meer investeren in groene energie.

Ook onvoldoendes

Apple krijgt van Greenpeace de hoogste score toegewezen, een A. Alleen op het gebied van ‘advocacy’ scoort het bedrijf een B. Apple zou anderen dus nog iets meer kunnen aansporen om ook van schone stroom gebruik te maken. Hetzelfde geldt voor Facebook. Daarnaast scoorde Google in alle categorieën een A, behalve in ‘transparantie over energie’, waarvoor het een B scoorde. In het rapport komt Switch als allerbeste uit de bus. Het bedrijf uit Las Vegas, dat diensten voor datacentra levert, scoorde op elk gebied een A.

Niet alle bedrijven zijn overigens zo goed bezig. Zo blijken streamingdiensten als Netflix, HBO en Hulu niet al te schoon. Zij krijgen allemaal een onvoldoende. Ook muziekdienst Spotify moet het met een D-beoordeling doen en Twitter zelfs met een F.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen