‘Apple weigert goedkope accuvervanging vaak zonder goede reden’

Lars Paijmans
3 mei 2018, 11:04
2 min leestijd
‘Apple weigert goedkope accuvervanging vaak zonder goede reden’

In 2018 komt Apple iPhone-eigenaren tegemoet door het vervangen van de accu goedkoper te maken. Nu blijkt echter dat het bedrijf regelmatig deze reparatie weigert, zonder een goede reden hiervoor te geven.

Lees verder na de advertentie.

Weigert Apple goedkope accuvervanging?

De BBC schrijft dat heel wat iPhone-gebruikers bedrogen uitkomen als ze het toestel inleveren om de accu goedkoop te laten vervangen. Apple startte begin dit jaar een speciaal programma om gebruikers tegemoet te komen. Eigenaren van een iPhone 6 of nieuwer kunnen hun accu tijdelijk extra goedkoop (29 euro) laten vervangen. Dit als reactie op een onderzoek, waaruit bleek dat iPhones kunstmatig trager werden om een verbruikte accu te sparen.

Een consumentenwaakhond ontdekte dat Apple lang niet altijd een helpende hand biedt aan consumenten die gebruik willen maken van dit goedkope accuprogramma. Zo kregen sommige klanten niet een gerepareerde iPhone opgestuurd, maar een rekening van ruim 200 pond. De reden: de iPhone in kwestie zou een deukje in de rand hebben, die eerst gerepareerd moest worden voordat de accu werd vervangen.

apple accureparatie

De waakhond kreeg meer van dit soort verhalen binnen, die allemaal op het zelfde neerkomen: voordat Apple de accu goedkoop vervangt, worden eerst andere gebreken aan het toestel opgeknapt waar je wel het volle pond voor betaalt.

Om de proef op de som te nemen, nam de instantie een iPhone mee naar een onafhankelijke reparateur. Apple wilde de accu niet vervangen omdat er ‘interne schade’ aanwezig zou zijn die eerst opgelost moest worden. Hiermee doelde Apple op de microfoon en speaker, die beschadigd zouden zijn. De reparateur ontdekte echter geen andere schade en kon de accu dus probleemloos vervangen, omdat de speaker hier niet aan te pas komt.

Schade moet eerst gerepareerd worden

In een reactie laat Apple weten altijd eerst de iPhone te controleren op schade. “Iedere schade die het vervangproces in de weg staat, moet eerst opgelost worden”, aldus een woordvoerder van Apple. “In sommige gevallen zijn hier kosten aan verbonden.” Of het bedrijf uit Cupertino of de consumentenwaakhond het bij het rechte eind heeft is lastig te bepalen, maar het zet Apples accuprogramma wel in een kwaad daglicht. Terwijl dit juist Apples maatregel was om de klanten tegemoet te komen.

Lees ook: Apples goedkope iPhone-accureparaties: 10 vragen en antwoorden op een rij

Bron: BBC
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen