Met dit trucje houdt Apple haar patentaanvragen zo lang mogelijk geheim

Lars Paijmans
18 oktober 2016, 12:23
2 min leestijd
Met dit trucje houdt Apple haar patentaanvragen zo lang mogelijk geheim

Als je lang van tevoren dingen te weten wil komen over nieuwe Apple-producten, dan kun je het beste aankloppen bij het patentbureau. Lang voor de onthulling moet Apple daar immers rechten aanvragen voor nieuwe technieken en onderdelen. Om de onthulling hiervan zo lang mogelijk uit te stellen, heeft Apple een slim juridisch trucje bedacht.

Lees verder na de advertentie.

Apple geheime patenten gaan via Jamaica

Volgens een bericht van Quartz heeft Apple al 343 keer deze techniek gebruikt om de onthulling van een patent een half jaar te vertragen. Hiervoor benut Apple ‘sectie 44(D)’ van de US Trademarkt Act. Deze houdt in dat een patent zes maanden voordat je hem in Amerika indient al beschermd wordt. De enige voorwaarde hiervoor is dat het patent dan wel al eerder in een ander land geregistreerd moet zijn. Om dit voor elkaar te krijgen wijkt Apple regelmatig uit naar Jamaica. Vervolgens wordt hetzelfde patent een half jaar later pas in de Verenigde Staten ingediend.

Apple patenten

Jamaica zet als een van de weinige haar toegekende patenten niet online, wat ze een stuk beter verstopt houdt. De enige manier om achter deze patenten te komen, is door naar Kingston te vliegen en ze daar persoonlijk te doorzoeken. Volgens patent-onderzoeker Roberto Ledesma doet Apple dit opvallend vaak: “Apple past deze techniek drie keer vaker toe dan Google, die op twee staat in deze ranglijst.”

Zelfs dit plan is niet waterdicht

Zelfs als je dit er voor over hebt, heeft Apple nog een extra beveiliging aangebracht. Door zogenaamde ‘shell companies’ te gebruiken, kan Apple de patenten onder een andere naam indienen, zodat ze haast niet te herleiden zijn naar Apple. De reden dat niet alle bedrijven dit trucje toepassen om aankomende producten en diensten geheim te houden heeft alles te maken met de prijs. Bovendien is het plan niet waterdicht. Zo kwamen we vorig jaar al meer te weten over de AirPods, die via het Jamaicaanse patentbureau uitlekten.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Quartz
Categorieën: Achtergrond, Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen