‘Apple voldoet niet aan Europese privacyregelgeving’

Michel van 't Klaphek
19 januari 2019, 10:25
2 min leestijd
‘Apple voldoet niet aan Europese privacyregelgeving’

Volgens activist Max Schrems voldoet Apple niet aan de Europese privacyregels. Het bedrijf reageert laks op een dataverzoek en om verbetering af te dwingen, heeft hij een klacht ingediend bij de Europese privacywaakhond.

Lees verder na de advertentie.

Apple GDPR: ‘Bedrijf overtreedt regels’

De activist diende dataverzoeken in bij acht grote techbedrijven in acht verschillende landen. Wanneer een bedrijf zo’n verzoek binnenkrijgt, zijn ze verplicht alle data die men over jou als consument heeft door te sturen. Op die manier heb je meer controle over je gegevens.

privacy iphone locatie

Apple reageerde wel op het dataverzoek, maar niet goed. Zo kon Schrems in de data van Apple niet achterhalen met welke bedrijven zijn gegevens allemaal zijn gedeeld. Ook werd pas na lang zoeken duidelijk wat Apple allemaal van de activist weet. Met andere woorden: de data was ontoegankelijk en dat mag niet.

Dit heeft volgens Schrems te maken met het feit dat veel bedrijven deze dataverzoeken afhandelen met een automatisch systeem. ‘Deze leveren vaak maar een fractie van de data waar een consument eigenlijk recht op heeft’, zegt de activist. ‘In de meeste gevallen krijgen gebruikers alleen maar de rauwe data in handen, maar geen informatie over met wie die gegevens allemaal gedeeld zijn.’

Lees ook: Gids: Alles over het opvragen en beheren van je privacygevoelige Apple-data

Apple is niet de slechtste

Alhoewel Apple dus absoluut geen pluim verdient, zijn er twee bedrijven die het nog slechter deden: sportstreamer DAZN en muziekservice SoundCloud. Beide bedrijven reageerden niet eens op het dataverzoek van Schrems.

De activist heeft een klacht ingediend bij de Europese privacywaakhond. Deze instantie gaat de zaak onderzoeken en legt eventueel boetes op aan de firma’s. In totaal werden acht bedrijven getest: Amazon, Apple, DAZN, Flimmit, Netflix, SoundCloud, Spotify en YouTube.

Sinds mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), of in het Engels GDPR, van kracht in de hele Europese Unie. Deze nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat de privacy van mensen beschermd wordt. Onderdeel van de wet is dat bedrijven snel en compleet moeten reageren op dataverzoeken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen