4 manieren waarop Apples gamedienst een succes kan worden

Lars Paijmans
29 januari 2019, 19:31
4 min leestijd
4 manieren waarop Apples gamedienst een succes kan worden

Na een videodienst lijkt Apple zijn zinnen te hebben gezet op videogames. Een ‘Netflix voor games’ op je iPhone, Mac en Apple TV kan werken, maar alleen als Apple bereid is om grote stappen te zetten met deze gamedienst.

Lees verder na de advertentie.

Hoe de Apple gamedienst de moeite waard wordt

2019 is het jaar dat Apple zich volledig stort op diensten, dat is wel duidelijk. In april zou na maanden van geruchten de Netflix-concurrent van het bedrijf gelanceerd worden, maar daar blijft het niet bij. Geruchten en iOS 12.2 hinten ook naar een tijdschriften- en krantendienst van Apple en gisteren dook een nieuw verhaal op over een Netflix-achtige dienst voor videogames.

Lees ook: Opinie: 2019 wordt het jaar van Apples tv-dienst, en dat merk je nu al

Apple zou niet de eerste zijn, maar zit wel in een goede positie om dit op een eigen manier aan te pakken, mits het bedrijf er serieus genoeg over is. Dit zijn onze suggesties waarmee Apple er iets bijzonders van kan maken.

apple gamedienst

1. Vast bedrag per maand, onbeperkte toegang tot premium games

Met Xbox GamePass heeft Microsoft iets in handen wat goed zou passen bij de ambities van Apple. Voor een vast bedrag per maand krijg je toegang tot een aanbod aan games dat iedere maand groter wordt.

Apple zou iets soortgelijks kunnen doen voor games in de App Store, zodat fanatieke gamers niet ieder spel meer los aan hoeven te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan een bedrag van tien euro per maand om toegang te krijgen tot games die je normaal gesproken voor drie euro, vijf euro of meer koopt.

Dat zou het voor iedereen die gemiddeld twee tot drie iOS-games per maand speelt al de moeite waard maken om een dergelijk abonnement te overwegen. Maar daar hoeft het niet bij te blijven.

2. Een Apple TV-bundel met officiële controller

Apple heeft al vaker geprobeerd om meer met games te doen. Niet zo gek, want in de App Store zijn het vooral games die consequent het meeste geld opbrengen. De vierde generatie Apple TV werd gepresenteerd als een volwaardige spelcomputer, maar viel al snel door de mand door de gebrekkige touchscreen-afstandsbediening, waar je deze games mee moest besturen.

Om dit op te lossen, ondersteunt de Apple TV ook draadloze controllers. Maar omdat deze zo weinig werden verkocht, was het voor ontwikkelaars niet de moeite waard om er ondersteuning voor in te bouwen. Waardoor er op zijn beurt weer minder controllers werden verkocht.

Apple gamingdienst

Als Apple verder wil gaan dan iPhone-games en ook de Apple TV tot een volwaardig platform wil maken, dan is er een speciale bundel nodig van een Apple TV die met een controller in de doos wordt verkocht. Denk aan een speciale gamebundel met een paar maanden lidmaatschap, een controller en een Apple TV om iedere geïnteresseerde een vliegende start te geven.

3. Speel je games op al je Apple-apparaten

Op de iPhoned-redactie is de Nintendo Switch de favoriete console, dus zouden we dolgraag iets soortgelijks zien voor de onaangekondigde gamingdienst van Apple. Nu het bedrijf uit Cupertino het steeds makkelijker maakt om apps zowel op iOS als macOS uit te brengen, zou het mooi zijn als dit ook voor games gebruikt kan worden. Dan zou er namelijk een situatie kunnen ontstaan die veel lijkt op de razend populaire spelcomputer van Nintendo.

florence

Met een dergelijk systeem kun je in theorie onderweg op je iPad een spel spelen, dat thuis op je Apple TV weer oppakken of je iMac opstarten om op een apparaat met betere prestaties verder te spelen. Met games als Fortnite hebben we al gezien dat de iPhone en iPad niet onderdoet voor een spelcomputer, wat dit bovendien een mooie nieuwe reden maakt om een Apple TV in huis te halen.

4. Nauwe samenwerking met grote én kleine ontwikkelaars

Als Apple de gamesindustrie betreedt, kun je er vanuit gaan dat grote namen uit die industrie staan te trappelen om samen te werken. Maar Apple moet niet vergeten dat veel van de beste games in de App Store afkomstig zijn van veel kleinere onafhankelijke ontwikkelaars. Denk aan spellen als Hidden Folks en Florence, die het beste wat iPhone-games te bieden hebben laten zien, maar niet door een grote ontwikkelstudio gemaakt zijn.

Apple is de laatste jaren al op de goede weg door ook kleinere ontwikkelaars een plekje op de voorpagina van de App Store te geven met speciale artikelen. Als deze lijn wordt voortgezet en juist de games in de schijnwerpers worden gezet die anders niet op zouden vallen, kan Apple met zijn gamingdienst iets bieden waar weinig concurrenten tegenop kunnen.

Het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu