De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Apple gaat foto’s scannen op kindermisbruik, personeel uit forse kritiek – Update

Koen van Ekeren
13 augustus 2021, 8:52
3 min leestijd
Apple gaat foto’s scannen op kindermisbruik, personeel uit forse kritiek – Update

Apple zet later dit jaar speciale software in om iPhone-foto’s te scannen op beelden van kindermisbruik. Veel eigen medewerkers zijn fel tegenstander van dit besluit.

Lees verder na de advertentie.

Dat schrijft Reuters. Het persbureau heeft hiervoor gesproken met meerdere anonieme Apple-medewerkers. Zij zijn onder meer bang dat de functie in verkeerde handen komt te vallen, zoals die van autoritaire regimes. De fotoscanfunctie zou gebruikt kunnen worden om mensen verdacht te maken en zo het zwijgen op te leggen.

Volgens Reuters is de interne weerstand tegen de aankondiging ongekend. Medewerkers hebben meer dan 800 berichten over het onderwerp in Slack geplaatst, het chatprogramma dat Apple gebruikt. De grote meerderheid van de medewerkers zou tegen de fotoscanfunctie zijn, al is er ook een minderheid die juist voor is. Zij denken dat de maatregel illegaal materiaal gaat opsporen.

Origineel bericht van 6 augustus 11:01 uur:

Apple zet vanaf iOS 15 speciale software in om foto’s te scannen op beelden van kindermisbruik. Wanneer iets verdachts wordt gedetecteerd, slaat de software alarm en worden de beelden door een team van onderzoekers gecontroleerd. De functie wordt in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten uitgerold.

iPhone-foto’s: scannen op kindermisbruik

Het bedrijf uit Cupertino maakte de plannen – die al hebben geleid tot veel ophef – donderdagavond bekend in een persbericht. Bij de lancering zullen alleen de foto’s van gebruikers in de Verenigde Staten worden gecontroleerd. Later moeten meer landen volgen.

Apple zet speciale software in die de foto’s van een iPhone-gebruiker scant, voordat ze naar iCloud worden geüpload. Deze software wordt NeuralHash genoemd. Het programma vergelijkt de foto’s van de gebruiker met een database van het National Center for Missing and Exploited Children (NMEC).

Apple kindermisbruik foto's scannen

De NMEC is een instantie die fungeert als een meldpunt voor kindermisbruik in de VS. Komen foto’s van een iPhone-gebruiker overeen met bekende beelden van kindermisbruik, dan licht Apple de NMEC in. Ook kan Apple besluiten om meer afbeeldingen van de gebruiker te bekijken.

Lees ook: 6 beantwoorde vragen over scannen iPhone-foto’s op kindermisbruik

Is de privacy in het geding?

De introductie van de software is opvallend, want Apple hecht veel waarde aan de privacy van de gebruiker. ‘What happens on your iPhone, stays on your iPhone’, is een bekende kreet. Toch benadrukt Apple dat de software is ontworpen met het oog op de privacy.

Het scannen gebeurt lokaal op een apparaat. Apple zou de database van de NMEC omzetten in onleesbare code en opslaan op de iPhone of iPad van de gebruiker. De NeuralHash-software gebruikt vervolgens cryptografische technieken (Private Set Junction genoemd). Deze bepaalt of er een match is, zonder daarbij het resultaat te onthullen.

apple verkoopt privacy

Ondanks de goede bedoelingen maken privacy-experts zich zorgen. ‘Zelfs als je er alle vertrouwen in hebt dat Apple deze tools niet misbruikt, is er nog veel om je zorgen over te maken’, twittert de Amerikaanse veiligheidsonderzoeker Matthew Green. ‘Stel je voor dat de software in handen komt van autoritaire regimes.’

Green vreest dat de Apple andere techgiganten inspireert om soortgelijke technieken toe te passen. ‘Het hek is nu van de dam’, schrijft hij. ‘Regeringen zullen het van iedereen eisen.’ Overigens is Apple niet het eerste technologiebedrijf dat foto’s scant op kindermisbruik. Onder meer Google, Twitter en Facebook gebruiken vergelijkbare hashing-methoden om foto’s van kindermisbruik te vinden en te melden.

Wetenschappers, privacy-experts, consumenten en burgerrechtenbewegingen vragen Apple in een open brief om af te zien van de plannen. Als er een achterdeur in iOS wordt gebouwd, zou de privacy van alle gebruikers in gevaar komen. De critici vrezen vooral dat Apple toe zal geven aan de druk van autoritaire regimes om de software voor andere doeleinden te gebruiken. Ze zouden die kunnen inzetten om bijvoorbeeld homoseksuelen of afwijkende meningen op te sporen.

Op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Download dan de iPhoned-app of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu