iPhone 16 nu met korting oplopend tot €438!

Zo verbetert het Apple File System de prestaties van je Mac(Book)

19 juni 2017, 20:36
3 min leestijd
Zo verbetert het Apple File System de prestaties van je Mac(Book)

Apple kondigde tijdens WWDC 2017 onder meer macOS High Sierra aan. Een belangrijke verbetering in de update is voor veel gebruikers onzichtbaar: het Apple File System.

Lees verder na de advertentie.

Onzichtbare verbeteringen

In tegenstelling tot iOS 11 voert de nieuwe versie van macOS Sierra voornamelijk onder de motorkap aanpassingen door. Waar gebruikers bij de nieuwe iOS-versie aan de slag kunnen met zichtbare verbeteringen als een opgefrist Bedieningspaneel, nieuwe Files-app en handige functies als Drag & Drop, is het lijstje verbeteringen in High Sierra kort. Het meest in het oog springen de veranderingen in Safari, Mail en Foto’s, maar ook die zijn niet bepaald spannend.

Wel interessant is dat Macs vanaf High Sierra beschikken over Metal 2, de grafische technologie met ondersteuning voor externe videokaarten, virtual reality en machine learning. Vooral ontwikkelaars profiteren van Metal: zij krijgen nog directer toegang tot de beschikbare hardware en kunnen hun apps optimaliseren voor betere prestaties.

Apple File System maakt je Mac sneller

Voor doorsnee gebruikers is Metal 2 onzichtbaar, en hetzelfde geldt voor het Apple File System (APFS). Dat neemt echter niet weg dat de overstap op dit nieuwe bestandssysteem voordelen met zich meebrengt. Het APFS vervangt het uit 1998 stammende HFS+ bestandssysteem van Apple en vond eerder al zijn weg naar iOS 10.3. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iOS, macOS, tvOS en watchOS ervan gebruikmaken.

Mac sneller

APFS bundelt alle vier de besturingssystemen in een eenduidig bestandssysteem. APFS is ontwikkeld met encryptie in het achterhoofd, zorgt dat dit op alle platforms hetzelfde werkt én dat elk bestand individueel wordt versleuteld. Een ander pluspunt, dat vooral voor macOS voordelen biedt, is het feit dat het veel gemakkelijker wordt om partities groter of kleiner te maken. Je hoeft daarvoor niet eerst een partitie die in de weg zit, te wissen. Op het gebied van veiligheid en gebruiksgemak ga je er dus een stuk op vooruit met High Sierra.

Daarnaast voorkomt het nieuwe bestandssysteem dat bestanden beschadigd of corrupt raken als gevolg van schrijfacties die abrupt beëindigd worden. Dat kan gebeuren bij stroomuitval of wanneer je per ongeluk de stroomkabel uit je iMac trekt. APFS gaat ook efficiënter om met de opslagruimte, door bij het maken van kopieën alleen de wijzigingen ten opzichte van het origineel te bewaren. Een uitkomst voor het maken en herstellen van een back-ups, wat hierdoor veel minder tijd in beslag neemt. Bovendien is het bestandssysteem geoptimaliseerd voor apparaten die flashgeheugen of een ssd gebruiken, wat ook weer je Mac sneller maakt.

Aan de slag met macOS High Sierra

Ondanks het gebrek aan grote nieuwe features is het dus wel degelijk de moeite waard om te updaten naar de nieuwe versie van macOS. Die wordt in het najaar van 2017 beschikbaar. Tot die tijd kunnen zowel ontwikkelaars als publieke testers aan de slag met verschillende bèta’s. Wil je het nieuwe besturingssysteem proberen, dan dien je je aan te melden voor het bètaprogramma van Apple. De onderstaande apparaten kunnen een update naar macOS High Sierra verwachten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu