Bug in Apple File System op de Mac leidt mogelijk tot dataverlies

Rick van der Veer
19 februari 2018, 16:55
2 min leestijd
Bug in Apple File System op de Mac leidt mogelijk tot dataverlies

Sinds macOS High Sierra gebruikt de Mac het Apple File System als bestandssysteem. In dat systeem is een bug ontdekt, die mogelijk tot dataverlies kan leiden.

Lees verder na de advertentie.

Fout in Apple File System: mogelijk dataverlies

Mike Bombich, ontwikkelaar van back-up-software, heeft een kritieke fout ontdekt in het Apple File System. De bug zorgt ervoor dat er ongemerkt gegevens verloren gaan, wanneer je gebruikmaakt van de Mac-functie om virtuele schijven in te laden. Deze worden vaak gebruikt bij het installeren van programma’s, maar ook bij het maken van back-ups.

Het probleem zit ‘m in het verschil in vrije ruimte tussen de virtuele en fysieke schijf. De virtuele schijf geeft in sommige situaties niet goed aan hoeveel vrije ruimte de fysieke schijf bevat. Zo kun je dus een groot bestand op de virtuele schijf zetten, zonder dat dit bestand op de fysieke schijf wordt gezet.

Apple File System bug

Dat probleem doet zich ook andersom voor. Als er meer ruimte in wordt genomen op je harde schijf, wordt de beschikbare ruimte in een virtuele schijf niet minder. Ook hier treedt het verlies van data op, want je Mac denkt dat er ruimte genoeg is.

Op moment van schrijven is de bug nog niet verholpen door Apple. Bombich heeft de fout wel gemeld, waardoor de kans groot is dat Apple de fout verhelpt in macOS-versie 10.13.4, de aankomende update voor High Sierra. Tot die tijd is het niet aan te raden om de virtuele schijf-functie te gebruiken in macOS.

Apple File System

Het Apple File System werd voor het eerst geïntroduceerd in iOS 10.3 en in macOS High Sierra. Dit systeem bundelt alle besturingssystemen van Apple in één bestandssysteem, dat ontworpen is voor versleuteling en snelheid. Daarnaast verhoogt APFS de betrouwbaarheid van macOS wanneer je schijf aan het schrijven is, of de stroom uitvalt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen