De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Waarom Apple de interne apps van Google en Facebook offline haalde

Lars Paijmans
1 februari 2019, 9:05
2 min leestijd
Waarom Apple de interne apps van Google en Facebook offline haalde

Door alle interne apps en bèta-apps van zowel Google en Facebook offline te halen, laat Apple ziet wat er gebeurt als je hun regels overtreedt.

Lees verder na de advertentie.

Apple trekt Facebook- en Google-certificaat in

Een populaire reden om een Apple-apparaat in huis te halen, is de focus op privacy die het bedrijf al jaren heeft. Door van iOS een meer gesloten systeem te maken dan Android, is je data over het algemeen veiliger op je iPhone dan op een Android-toestel.

Zo’n gesloten systeem werkt alleen als iedereen zich ook aan de regels houdt, van kleine ontwikkelaars tot giganten als Google en Facebook. Toen deze week bleek dat de twee laatstgenoemden apps aanboden die misbruik maakten van het ontwikkelaars-certificaat van Apple, duurde het niet lang tot het bedrijf uit Cupertino tot actie overging.

Google-certificaat

Een ontwikkelaarscertificaat verstrekt Apple aan bedrijven om nieuwe apps te ontwikkelen en te testen, zonder dat deze in de App Store gezet hoeven te worden. Dat maakt dit certificaat onmisbaar voor ontwikkelaars, omdat ze hiermee hun dienst kunnen klaarstomen voor de iPhone en nieuwe functies kunnen proberen voordat ze met een update aan de app die in de App Store staat worden toegevoegd.

Google en Facebook gebruikten dit certificaat echter ook als een manier om apps aan consumenten aan te bieden zonder door de strenge App Store-keuring getest te worden.

Na overleg weer hersteld

In het geval van Facebook kon men zo de Facebook Research-app downloaden, een app die tegen betaling al je privéberichten, mailtjes en zoekopdrachten uitlas en opsloeg. Google deed praktisch hetzelfde met de Google Screenwise Meter, een app die in ruil voor cadeaukaarten al je internetverkeer en data analyseerde.

Het gevolg: Facebook-werknemers konden ineens hun interne navigatie-app niet meer gebruiken, bèta’s gingen op slot en ook Google kon niet verder met het testen van nieuwe versies van Google Maps, Gmail en andere iOS-apps en werknemers konden geen broodjes meer bestellen met de interne restaurant-app.

Vanochtend vroeg werden de twee certificaten weer hersteld door Apple, nadat zowel Google als Facebook de twee apps offline haalden en de twee bedrijven in gesprek gingen met Apple.

Lees ook: Opinie: Het mag niemand verbazen dat Facebook kinderen bespioneert tegen betaling

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu