Apple experimenteert met in te drukken touchscreens
Wouter Nijsen

Het US Patent & Trademark Office heeft donderdag een patent gepubliceerd dat erop duidt dat Apple momenteel onderzoek doet naar touchscreens die je in kunt drukken.

Apples patent op ’embedded force measurent’ omschrijft hoe een touchscreen kan aanvoelen hoeveel druk erop wordt uitgeoefend en meebuigt met die druk, zo schrijft AppleInsider donderdag. Momenteel werken Apples touchscreens nog met twee dimensies, zoals iedere smartphone, maar het nieuwe patent kan erop duiden dat Apple daar binnenkort een derde aan wil toevoegen.

Gestures in drie dimensies

13.05.30-Flex-2Het is bijvoorbeeld al mogelijk om met meerdere vingers zogeheten ‘gestures’ uit te voeren, zoals het inzoomen met twee vingers. Met dit patent zou hier ook druk aan kunnen worden toegevoegd, zodat een hardere tik iets anders doet met je iPhone dan een zachte. Het scherm bolt daarnaast mee met die druk.

Volgens het patent gebruikt men voor deze techniek een dunne, flexibele laag over de display heen of in het oled-gedeelte van een scherm zelf. Hierbij staat helaas niks omschreven over het bollen van schermgedeeltes, zodat je het gevoel van in te drukken knoppen kunt creëren.

Harde en zachte klanken in GarageBand

GarageBand is een applicatie die goed gebruik zou kunnen maken van deze techniek. De toetsen van een virtueel keyboard zouden bijvoorbeeld harde of zachte klanken kunnen opnemen, afhankelijk van de druk die je uitoefent.

De techniek zou ook goed gebruikt kunnen worden voor een eventuele iWatch, waar steeds meer geruchten over langskomen. ‘Gestures’ die meer vingers vereisen, hebben immers minder plek op een waarschijnlijk kleiner scherm, waardoor andere technieken mogelijk nodig zijn. Lees alle geruchten over de iWatch in ons WWDC 2013-dossier.

13.05.30-Flex-3

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.