‘VS bemoeit zich met Europese belastingzaak tegen Apple’

Lars Paijmans
5 juli 2017, 9:34
1 min leestijd
‘VS bemoeit zich met Europese belastingzaak tegen Apple’

De overheid van de Verenigde Staten zou zich willen bemoeien met Apples rechtszaak in Europa. Brussel beschuldigt Apple van belastingontduiking, terwijl het bedrijf het afdoet als politiek geneuzel.

VS wil inmenging in Apple EU-belastingzaak

Een anonieme bron stelt tegenover Reuters dat de VS op het punt staat zich in de Europese belastingzaak te mengen. Wat hiervan precies het doel is, is nog niet duidelijk. Wel heeft Obama destijds ook kritiek geuit op de rechtszaak. De Europese Unie zou hiermee aan geld willen komen dat eigenlijk in de VS terecht had moeten komen. De Trump-administratie heeft echter met geen woord over gesproken.

Apple EU-belastingzaak

In augustus werd Apple gedwongen door de EU om 13 miljard euro aan achterstallige belastingen te betalen aan Ierland. De gemaakte belastingdeals tussen het bedrijf uit Cupertino en Ierland zouden volgens Brussel niet mogen, omdat het oneerlijke concurrentie in de hand werkt dankzij illegale staatssteun. Uit het onderzoek blijkt dat Apple in 2014 maar 0,005 procent rente betaalde. Dit komt in de praktijk neer op 50 euro belasting per 1 miljoen euro winst. Ondertussen stelt Apple dat ze nooit gevraagd hebben om een dergelijke deal, en het ook nooit hebben gekregen.

Een voorbeeld maken

Niet zo gek dus dat het bedrijf al snel in beroep ging tegen de uitspraak. Hierdoor komt de zaak eind 2018 wederom voor de rechter. Volgens het bedrijf uit Cupertino werden ze expres aangepakt omdat ze een makkelijk doelwit zijn en is het niets meer dan ‘politiek geneuzel’. Naast Apple lijken nu ook Amazon en McDonalds aan de beurt te zijn. Net als Europa lijkt ook de VS met Apple een voorbeeld te willen maken.

Lees ook: Waarom Ierland niet wil dat Apple de 13 miljard aan belastinggeld terugbetaalt

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Reuters
Categorie: Apple
Spotlight: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's