‘Apple werkt aan laatste deals voor muziekdienst’

Rutger Otto
5 juni 2015, 9:12
2 min leestijd
‘Apple werkt aan laatste deals voor muziekdienst’

De WWDC begint bijna, maar Apple zou nog steeds werken aan de laatste deals voor de nieuwe muziekdienst. Daarvoor is het bedrijf in last minute-besprekingen met platenmaatschappijen.

Lees verder na de advertentie.

Apple en platenmaatschappijen

Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen, die zeggen dat platenmaatschappijen een groter gedeelte van de opbrengst uit streams eisen dan bij Spotify. Zowel Apple als platenmaatschappijen zouden overeenkomsten willen bereiken voordat de WWDC begint, aanstaande maandag 8 juni.

Momenteel krijgt Spotify volgens Bloomberg 55 procent van de maandelijkse abonnementskosten en uitgevers maar 15 procent. Bij Apple zouden platenmaatschappijen aandringen op een percentage dat dichter bij de 60 procent ligt. Dat is nieuw voor Apple, dat altijd een groot deel van de opbrengst wil hebben. Nu is het bedrijf voor het eerst in een positie waarin het er minder aan over zou houden dan platenmaatschappijen.

Apple was van plan om de nieuwe muziekdienst goedkoper te maken dan concurrentie, door de prijs bijvoorbeeld op 7,99 dollar per maand te leggen in plaats van de 9,99 dollar van Spotify. Dat ging echter niet door onder druk van platenmaatschappijen.

apples muziekdienst

Apple’s muziekdienst

Het bedrijf uit Cupertino werkt al een tijdje aan een nieuwe muziekdienst, waarmee gebruikers waarschijnlijk muziek kunnen streamen zoals met Spotify of Deezer. Het is nog niet bekend of Apple het overgenomen Beats Music zal vernieuwen of dat iTunes helemaal op de schop gaat. Verwacht wordt dat expertise van Beats wel doorgevoerd wordt, bijvoorbeeld door menselijke curatie op afspeellijsten. De afgelopen tijd haalde Apple al belangrijke BBC-producenten aan boord. Ook zouden artiesten als Pharrell Williams en David Guetta gescout zijn als dj’s.

Apple kondigt de nieuwe muziekdienst waarschijnlijk op de WWDC aan. Maandag 8 juni is de keynote, die begint om 19:00 uur. Op iPhoned doen we uiteraard live verslag. Als je wil weten wat er nog meer aangekondigd kan worden, lees dan onze vooruitblik.

Lees meer over Apple’s muziekplannen

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu