Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Apple experimenteert met LiFi, maar wat is het?

Erwin Vogelaar
18 januari 2016, 19:41
2 min leestijd
Apple experimenteert met LiFi, maar wat is het?

Referenties naar LiFi in de nieuwste versies van iOS wijzen erop dat Apple aan het experimenteren is met de technologie, maar wat is het eigenlijk?

Lees verder na de advertentie.

Apple en LiFi

Apple lijkt aan het experimenteren te zijn met LiFi, wat ook wel de opvolger van wifi genoemd wordt. In recente versies van iOS zijn referenties naar deze nieuwe vorm van draadloos dataverkeer gevonden. Sinds iOS 9.1 wordt er in de bestanden van het besturingssysteem namelijk ‘LiFiCapability’ genoemd, naast vermeldingen van andere hardware en software. Maar wat is LiFi nu eigenlijk?

Apple en LiFi

LiFi staat voor Light Fidelity en is een technologie waarmee data draadloos wordt verzonden via licht. Het is vergelijkbaar met wifi en zal dus ook voor dezelfde doeleindes gebruikt kunnen worden. Vergeleken met wifi is LiFi in testen echter tot honderd keer sneller, met snelheden van 224 gigabit per seconde. Ook zijn de voorspellingen dat LiFi tot tien keer goedkoper zal zijn dan wifi.

Internet via ledlampjes

De technologie gebruikt ledlampjes om snel data te versturen. Dit gebeurt door op extreem hoge snelheid de lampjes aan en uit te zetten. Het licht is ook voor het menselijk oog te zien, maar het aan- en uitzetten gaat zo snel dat dit voor ons niet zichtbaar is. Het licht kan ook zover gedimd worden dat ons oog het helemaal niet registreert, terwijl er toch gewoon data verzonden wordt. Zie het dus als internet via een ogenschijnlijk normale lamp.

Omdat er met licht gewerkt wordt, is zicht op de databron belangrijk. Hoewel we nu nog vaak onze wifi-router in een kast of ergens in de gang verstoppen, kan de data van LiFi niet door muren heen. Dit is uiteraard veilig, maar kan ook onhandig zijn. Een directe lijn met de lichtbron is echter niet nodig, want in testen zijn er snelheden van 70 megabit per seconde bereikt met licht dat via een muur gereflecteerd wordt.

De aanwezigheid van een referentie naar LiFi in de bestanden van iOS zegt nog niets over Apples plannen met de technologie, maar enkel dat het bedrijf ermee bezig is. Als LiFi inderdaad de opvolger van wifi wordt of naast wifi gaat bestaan als alternatieve snelle draadloze internetverbinding, wil Apple daar klaar voor zijn.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Appleinsider
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu