Wat Apples e-ink patent vertelt over de toekomst van de Touch Bar

Thomas Haenen
30 december 2016, 12:29
2 min leestijd
Wat Apples e-ink patent vertelt over de toekomst van de Touch Bar

Een nieuw patent wijst uit dat Apple overwoog de MacBook van een e-ink Touch Bar te voorzien. Zo kan deze technologie bovendien opduiken in andere Apple-producten.

Lees verder na de advertentie.

E-ink Touch Bar

Apple lanceerde onlangs de nieuwe MacBook Pro, die voorzien is van een Touch Bar. Dit is een klein, smal oled-scherm vlak boven het toetsenbord. Wat er op het scherm getoond wordt, hangt af van de applicatie die je geopend hebt. Nu blijkt dat Apple experimenteerde met andere varianten op de aanraakbalk. Ook een Touch Bar met e-ink-scherm was in de maak, zo blijkt uit een patent dat AppleInsider ontdekte.

MacBook E-ink Touch Bar

De patenten zijn voorzien van enkele afbeeldingen die een indicatie geven van hoe het zou werken. De verschillen met de oled-Touch Pad zijn minimaal, al zou het e-ink scherm net iets minder dynamisch zijn. Omdat een e-ink scherm wat minder snel is in het herladen, is het niet geschikt om continu nieuwe toetsen te tonen. In plaats daarvan zouden de knoppen mogelijk wisselen tussen twee of drie secties en indelingen die door de gebruik zelf samengesteld zijn.

Een groot voordeel van e-ink ten opzichte van het oled-scherm van de huidige Touch Bar is het accuverbruik. Dat komt doordat een oled-scherm continu stroom verbruikt, terwijl een e-ink-scherm alleen stroom nodig heeft als het beeld ververst wordt. De gemiddelde e-reader houdt het daardoor ook al gauw ruim een maand zonder opladen vol. Gezien de tegenvallende accuduur die sommige gebruikers van de nieuwe MacBook Pro melden was dat wellicht helemaal geen slechte stap geweest.

Apple en e-ink

Het vandaag opgedoken patent is niet Apple’s enige experiment met e-ink. Eerder dit jaar doken er al geruchten op dat Apple werkt aan een toetsenbord waarbij elke toets gemaakt is van e-ink. Met dit dynamische toetsenbord kunnen alle toetsen aangepast worden door individuele programma’s.

Apple iPad E-ink Touch Bar

Het patent hint ook naar de mogelijkheid dat Apple het e-ink-scherm in andere apparaten kan gebruiken. Zo zou de fabrikant een losstaand Magic Keyboard kunnen uitbrengen met een Touch Pad. Ook een iPad of zelfs iPhone zou voorzien kunnen worden van een klein en energiezuinig e-ink-scherm aan de zijkant om snelkoppelingen naar belangrijke functies en apps te bieden. Zelfs een muis of trackpad zou in theorie van een element met e-ink voorzien kunnen worden, zo suggereert het patent.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen