De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Apple schikt in e-bookszaak voor 450 miljoen dollar

Rutger Otto
17 juli 2014, 8:57
1 min leestijd
Apple schikt in e-bookszaak voor 450 miljoen dollar

Apple heeft ermee ingestemd om 450 miljoen dollar (ruim 330 miljoen euro) te betalen omdat het bedrijf prijsafspraken voor boeken heeft gemaakt met vijf grote uitgeverijen.

Lees verder na de advertentie.

Niet definitief

e-books

Van de 450 miljoen dollar zou er 400 miljoen naar consumenten gaan. Of dat het definitieve bedrag is, is nog onbekend. In een tweede e-bookszaak in augustus kan de rechter nog anders beslissen, meldt Reuters. Zo kan het zijn dat het bedrag omlaag gaat naar 70 miljoen dollar, waarvan 50 miljoen naar consumenten gaat. Het is ook mogelijk dat Apple helemaal niets hoeft te betalen. In juni was al bekend dat er een schikking was gekomen met Apple, maar een bedrag werd toen niet bekend.

Apple werd in de VS aangeklaagd voor het maken van afspraken met vijf grote uitgevers over prijzen van e-books. Samen stapten ze over op het zogeheten ‘agency’-model. Uitgevers gaven bedrijven daarbij geen toestemming om de prijzen van e-books onder een bepaald bedrag te laten zakken. Met de maatregel hoopten Apple en de uitgevers om de dominerende rol van Amazon in de markt tegen te houden.

Schijntje voor Apple

In totaal werd een schadevergoeding van 840 miljoen dollar geëist tegen Apple. Met de schikking van 450 miljoen dollar heeft het bedrijf uit Cupertino waarschijnlijk gekozen voor de snelste en goedkoopste oplossing in de rechtszaak.

Het bedrag van 450 miljoen dollar klinkt als een behoorlijke zak geld, maar volgens Reuters zal Apple het nauwelijks voelen, zelfs áls ze het hele bedrag moeten betalen. Het is namelijk slechts 1 procent van de winst die Apple maakte in het vorige fiscale jaar. Toen had het bedrijf 37 miljard dollar winst op de balans.

Lees meer Apple nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu