Apple moet dwangsom van 5 miljoen euro betalen in datingapps-zaak – Update

Mike Peek
8 februari 2022, 9:32
2 min leestijd

De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat Apple niet voldoet aan de eisen die zijn gesteld voor het toestaan van alternatieve betaalsystemen van datingapps. Het bedrijf moet daarom een dwangsom betalen van minimaal 5 miljoen euro.

Lees verder na de advertentie.

Update 8 februari, 9.32:

De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt heeft Apple voor de derde achtereenvolgende week een boete van vijf miljoen euro opgelegd. De toezichthouder zegt nog steeds niet genoeg informatie van Apple te hebben gekregen om te beoordelen of Apple aan de eisen voldoet, zo staat in het rapport.

De ACM blijft Apple vijf miljoen euro per week beboeten – tot een maximum van 50 miljoen euro – totdat het bedrijf vaststelt dat Apple zich aan de regels heeft gehouden. Vorige week liet Apple nog weten alternatieve betaalsystemen toe te staan voor dating-apps, waarbij het bedrijf liefst 27 procent commissie in rekening brengt bij aankopen. De ACM is ontevreden over het voorstel en oordeelt dat Apple nog onvoldoende meewerkt.

Flinke boete voor Apple in datingapps-zaak

De ACM heeft Apple verplicht om datingapps de mogelijkheid te bieden om betaalsystemen te gebruiken buiten de App Store om. Apple leek gehoor te geven aan die eis, maar daar denkt de toezichthouder dus anders over.

Zo zijn de specifieke voorwaarden nog niet aangepast. Datingapps kunnen op dit moment alleen aangeven dat ze ‘interesse’ hebben in het gebruiken van een ander betaalsysteem. Apple kondigde eerder al aan in beroep te gaan tegen de eisen van de ACM. Wellicht probeerde het bedrijf op deze manier tijd te kopen tot de zaak officieel voorkomt.

Apple datingapps

Daarnaast zou Apple drempels opwerpen om alternatieve betaalsystemen te kunnen gebruiken. Appmakers moet kiezen tussen het verwijzen naar betaalmogelijkheden buiten de app om of het inbouwen van een eigen betaalsysteem ín de app. De ACM wil dat dat allebei tegelijk kan.

Ook moeten makers een speciale versie van hun app aanleveren die alleen in Nederland beschikbaar is. Apple gaf eerder al aan dat datingapps met een eigen betaalsysteem nog steeds verplicht zijn om commissie af te dragen. De ACM vindt dat deze provisie, 15 tot 30 procent van de omzet, niet in verhouding staat tot de dienst die Apple levert.

Andere apps vallen vooralsnog buiten de boot

De ACM richt zijn pijlen vooralsnog alleen op datingapps. Die hebben volgens de waakhond het meest last van de App Store-voorwaarden. Als Apple het beroep verliest, zullen makers van andere apps natuurlijk ook een eigen betaalsysteem willen invoeren.

Zolang de ACM niet tevreden is, moet Apple elke week een dwangsom betalen van 5 miljoen euro met een maximum van 50 miljoen.

Lees het laatste nieuws over Apple:

Bron: Tweakers
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen