Hoe Apple jouw gegevens verzamelt maar toch je privacy beschermt

Lars Paijmans
7 december 2017, 15:21
2 min leestijd
Hoe Apple jouw gegevens verzamelt maar toch je privacy beschermt

Steeds vaker staat Apple voor een lastige keuze: de privacy van de gebruiker waarborgen, of juist de data van miljoenen iPhone-eigenaren benutten om functies te verbeteren?

Lees verder na de advertentie.

Hoe Apple Differential Privacy gebruikt

Apple mag dan bekendstaan om zijn focus op privacy, het is voor grote techbedrijven anno 2017 haast onmogelijk om bij te blijven zonder gegevens van gebruikers te analyseren. Door te zien hoe miljoenen iPhone-eigenaren het toestel gebruiken, kan Apple immers veel leren: welke functies zijn het populairst, waar worden fouten gemaakt en voor welke onderdelen van iOS is de meeste aandacht nodig?

Vandaag legt Apple uit hoe het bedrijf probeert om beide doelen tegelijk te verwezenlijken. In een nieuw bericht op het machine learning-blog legt Apple uit hoe de ‘Differential Privacy’ de sleuteltechniek hiervoor is. We hebben al eens uitgelegd hoe deze techniek werkt, maar in het kort zit het zo:

Apple differential privacy

Differential Privacy is een complexe techniek, die jouw gegevens met de hulp van algoritmes verstopt tussen een grote hoeveelheid andere data. Deze nepgegevens veroorzaken ‘ruis’, zodat het lastiger wordt om de correcte data op te sporen. Alle data die je iPhone naar de Apple-servers stuurt, wordt op deze manier versleuteld.

Apple benadrukt daarnaast dat de keuze om hier wel of niet aan mee te doen, altijd bij de gebruiker ligt. “Er wordt alleen data verzameld en verstuurd als je hier mee akkoord gaat”, benadrukt Apple. Wil je dit liever niet, dan ga je naar Instellingen > Privacy > Analyse > ‘Deel iPhone- en Watch-update’.

Op deze manier verzamelt Apple dus alsnog enorme hoeveelheden data, maar blijven de afzenders hiervan anoniem. Hoe dit voor jou de ervaring verbetert laat het bedrijf uit Cupertino zien met een voorbeeld: het ontdekken welke emoji populair zijn en welke niet.

Wat heeft Apple hier aan?

Zo blijkt bijvoorbeeld dat Engelse gebruikers andere emoji gebruiken dan Fransen. Dit klinkt niet als super waardevolle info, maar kan er wel voor zorgen dat Apple met een toekomstige iOS-update de volgorde waarop emoji gerangschikt staan per land aanpast.

Toch kwam er de afgelopen tijd ook kritiek op deze methode van Apple. Onderzoekers stellen dat Differential Privacy voor ondermaatse beveiliging van gegevens zorgt. “Apple zegt zorgvuldig om te gaan met je data, maar doet dit blijkbaar niet. Dit zorgt er in sommige gevallen voor dat de identiteit van een persoon met 100 procent zekerheid kan worden vastgesteld in een tijdsbestek van twee dagen.” In het onderstaande artikel lees je meer over dit onderzoek.

Lees ook: ‘Apple neemt enorm risico met ondermaatse privacy-bescherming’

Bron: Apple
Categorie: Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen