Hoe Apples nieuwe diensten de relaties met concurrenten op scherp zet

Lars Paijmans
25 maart 2019, 11:17
2 min leestijd

Apple slaat vanavond een nieuwe weg in als bedrijf. Meer dan ooit komt de focus niet op hardware, maar op diensten te liggen. En dat zal grote gevolgen hebben voor de bedrijven waar Apple nu mee samenwerkt.

Lees verder na de advertentie.

Hoe Apples diensten relaties op het spel zet

CNET publiceert een interessante analyse die het Apple-event van vanavond in een ander licht zet. Vorige week heeft Apple alvast zijn hardware-aankondigingen gedaan, waardoor er nu alle tijd is om een drietal nieuwe diensten in de schijnwerpers te zetten. Het bedrijf uit Cupertino presenteert naar verwachting een eigen video-, gaming- en nieuwsdienst.

Apple diensten relaties

Dit komt op het moment dat er verschillende rechtszaken tegen Apple lopen over de monopolistische positie van het bedrijf, en hoe er met concurrenten omgegaan wordt. Zo heeft Spotify Apple aangeklaagd bij de Europese Commissie omdat ze bewust tegengewerkt zouden worden, omdat Apple Music een grote concurrent is. Ook beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab heeft om een soortgelijke reden een aanklacht ingediend.

Lees ook: Europese Commissie bekijkt of Apple machtspositie tegen Spotify misbruikt

Ook in andere industrieën rommelt het op dit gebied. Zo baalt Epic Games-ceo Tim Sweeney dat Apple het onmogelijk maakt om een game als Fornite direct aan spelers aan te bieden. In plaats daarvan moet dit verplicht via de App Store gebeuren. Apple zegt dit te doen om de beveiliging te garanderen, maar Sweeney vindt dat ontwikkelaars ook de optie moeten hebben om veilige alternatieven te bieden.

Hierbij speelt uiteraard mee dat het bedrijf van Tim Cook 30 procent opstrijkt van alle verkopen die via de App Store worden gedaan. Om diezelfde reden is Spotify ook de strijd aangegaan met Apple. Spotify moet 30 procent van de abonnementskosten afdragen die via de App Store gemaakt worden, terwijl Apple Music deze beperking niet heeft. Daardoor zou Spotify de prijs hoger in moeten zetten om hetzelfde te kunnen verdienen, maar wordt Spotify wel duurder dan Apple Music.

Is Apple klaar voor de toekomst?

Met de komst van een eigen video- (Apple Shows) nieuws- en gamingdienst zal Apple alleen nog maar vaker tegen dit soort problemen aanlopen. Ook brengt het bedrijf deze situaties nu zelf extra onder de aandacht. Want als Apple met regisseurs en bladenmakers andere prijsafspraken maakt, waarom zouden ontwikkelaars dit dan nog wel pikken met de App Store? Vanavond zullen we zien hoe Apple deze boodschap brengt tijdens het evenement. Wij houden je op de hoogte van alle onthullingen, bijvoorbeeld via onze gratis app.

Lees meer over Apple

Bron: CNET
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen