Apple gaat ook eigen energiechips maken, investeert flink in Dialog

Lars Paijmans
11 oktober 2018, 11:03
2 min leestijd

Apple wordt een serieuze speler op de chipmarkt. Het bedrijf investeert door een deel van chipmaker Dialog en zijn personeel op te kopen. Hierdoor kan het bedrijf volledig zijn eigen chips maken voor de iPhone, iPad en andere producten.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Apple Dialog gedeeltelijk overneemt

Jarenlang heeft Apple de productie van hardware-onderdelen uitbesteed aan andere bedrijven. Iets meer dan een jaar geleden sloeg deze strategie een andere weg in: Apple wil steeds meer productie binnenshuis doen, zodat het bedrijf de volledige controle heeft en er ook minder interne informatie op straat zal belanden.

Apple Dialog

De grote volgende stap zet Apple vandaag door een deel van de chipmaker Dialog op te kopen voor 300 miljoen dollar, en een investering van nog eens 300 miljoen dollar verspreid over de drie jaar. Apple wordt hierdoor eigenaar van een speciale techniek die chips extra energiezuinig maakt.

Als onderdeel van de investering neemt Apple maar liefst 300 personeelsleden van Dialog over, ongeveer 16 procent van het bedrijf. Dit is de grootste personeelsovername in de geschiedenis van Apple en een belangrijke stap om direct een grote speler op deze markt te worden.

Lees ook: Het hoe en waarom van Apples plan om meer onderdelen zelf te produceren

De eerste Apple energiechip over drie jaar

Aan de investering te zien denkt Apple er zo’n drie jaar voor nodig te hebben om volledig zelfstandig chips te kunnen ontwerpen en produceren. Dat is goed nieuws voor Apple, maar slecht nieuws voor de bedrijven die groot zijn geworden door de miljoenendeals met het bedrijf uit Cupertino. In het geval van Dialog zorgt deze nieuwe deal voor meer zekerheid.

Het nieuws van vandaag past perfect in de lijn van berichten die het afgelopen jaar verschenen is. Apple maakt inmiddels zijn eigen A-serie chips voor de iPhone en iPad, is onlangs begonnen met het zelf maken van zijn grafische processors (gpu’s) en heeft nu ook de benodigdheden om eigen accu- en energiebeheerchips te maken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen