Interview: Apple-designer Jony Ive spreekt over uitdagingen en concurrentie
Gijs Ettes

Apple-designer Jony Ive geeft vrijwel nooit interviews. Toch maakte hij zondag voor de Britse krant The Sunday Times een uitzondering om te praten over de uitdagingen waar hij en zijn team mee te maken hebben en over concurrenten die de producten van Apple kopiëren.

Apple-designer Jony IveOver concurrenten die het design van de iPhone gebruiken als uitgangspunt voor hun eigen telefoons is Ive heel stellig: “Dat is diefstal. Ze kopiëren niet alleen het ontwerp maar ook duizenden en duizenden uren aan worstelingen.”

In het interview wordt verder duidelijk hoe zijn team eruit ziet. De hoofddesigner werkt met circa 15 mensen uit Groot-Brittannië, de VS, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. Het is een hecht team waarvan sommige leden al 15 tot 20 jaar met elkaar samenwerken. Voordat Ive’s team producten ontwerpt, wordt eerst nagedacht over de functie ervan en hoe ze onderscheidend kunnen zijn. Dat betekent dat over details soms maandenlang nagedacht wordt. “Ontwerpers zijn vervloekt met de zoektocht naar perfectie”, aldus Ive.

iMac“Overal om ons heen vinden we onopvallende en slecht ontworpen producten. Het is verleidelijk om te denken dat het komt omdat de mensen die ze gebruiken het niets scheelt – net als de mensen die ze maken. Wij hebben laten zien dat consumenten wél geven om design.” Volgens Ive kopen consumenten Apple-producten omdat ze er mooi uitzien en goed en bedachtzaam zijn ontworpen. “Ons succes is een overwinning voor integriteit en puurheid. Mensen hebben een ongelooflijk persoonlijke relatie met de producten die we maken.”

Ive’s team was in het verleden onder andere verantwoordelijk voor het design van de iMac G3, iPod en iPhone, maar “we staan ​​aan het begin van een opmerkelijke tijd, waarin opmerkelijke nieuwe producten zullen worden ontwikkeld. We hebben onze limieten nog lang niet gehaald. Alles is nog steeds erg nieuw.”

Lees meer over Jony Ive

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.