‘Apple innoveert niet meer met design sinds de dood van Steve Jobs’

Lars Paijmans
17 juli 2017, 16:49
2 min leestijd
‘Apple innoveert niet meer met design sinds de dood van Steve Jobs’

Met de Galaxy S8 en iPhone 8 die over een paar maanden de strijd aangaan, vergelijkt een ex-Apple-medewerker hoe Apple design minder belangrijk is gaan vinden ten opzichte van Samsung.

Is Apple design minder belangrijk gaan vinden?

Hugh Dubberly heeft in het verleden bij zowel Apple als Samsung gewerkt. Vandaag doet hij een boekje open over beide bedrijven in The Wall Street Journal. Hij stelt dat Samsung Apple niet heeft ingehaald wat design betreft omdat ze beter zijn geworden, maar omdat Apple fundamenteel is veranderd sinds de dood van Steve Jobs.

Apple design

“De planning die Steve Jobs had gemaakt is inmiddels voorbij”, legt hij uit. Toch zal Apple meer dan een randloos scherm nodig hebben om volgens Dubberly dit najaar indruk te maken. “Als Apple Samsung weer in wil halen, is er een compleet nieuwe functie nodig. Een vingerafdrukscanner in het scherm bijvoorbeeld.” De topman is er echter van overtuigd dat design niet meer voorop staat, wat deels te danken is aan de nieuwe koers die Tim Cook met het bedrijf vaart. De afgelopen jaren focust het bedrijf uit Cupertino zich meer op gezondheid en privacy, in plaats van het design dat nauwelijks meer is veranderd.

Dit kan een probleem zijn, want anno 2017 is het uiterlijk van een smartphone bepalender dan ooit voor de keuze die mensen maken. “Het uiterlijk van een smartphone bepaalt de keuze van de consument voor meer dan 50 procent”, aldus Charles L. Mauro, president van een bedrijf dat onderzoek deed naar Samsung en Apple. Dit percentage is de afgelopen jaren enorm gestegen. Oudere onderzoeken van Mauro laten zien dat het uiterlijk vroeger slechts voor zeven procent bepalend was.

Uiterlijk wordt steeds belangrijker

Deze nadruk op het uiterlijk heeft de smartphone-industrie deels aan zichzelf te danken. Nu bedrijven met kleinere stappen innoveren, hebben gebruikers minder reden om ieder jaar een nieuw toestel in huis te halen. Dat zagen we vorig jaar ook met de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Voor het eerst gaf Apple de iPhone na twee jaar geen nieuw ontwerp, en volgens de geruchten zien ook de iPhone 7S en iPhone 7S Plus er vrijwel identiek uit. Alleen de iPhone 8 krijgt een compleet nieuw ontwerp, wat ook de reden is dat veel eigenaren van een oudere iPhone wachten om te upgraden.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's