Ontdek de iPhone 12 met Unlimited data deal en gratis 5G van KPN!

Waarom Apple nooit een eigen cryptomunt gaat uitbrengen

Michel van 't Klaphek
6 oktober 2019, 13:57
2 min leestijd
Waarom Apple nooit een eigen cryptomunt gaat uitbrengen

Duidelijker wordt het niet. Toen topman Tim Cook gevraagd werd of Apple in de toekomst een eigen cryptomunt gaat uitbrengen was het antwoord kort: “Nee”. Het uitbrengen en beheren van geld zou namelijk een taak van overheden moeten blijven.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Apple geen cryptomunt uitbrengt

Cook deed zijn uitspraken in een interview met het Franse Les Echos. De Apple-eindverantwoordelijke geeft hierin aan dat hij vindt dat het maken en beheren van valuta’s een taak van overheden moet blijven. “Ik voel mij niet comfortabel bij de gedachte dat een groep private bedrijven een concurrerende valuta ontwikkelt.”

Hij voegt hieraan toe dat “geld, net zoals Defensie, in de handen van een overheid moet blijven.” Volgens Cook zijn bedrijven immers niet democratisch gekozen, zoals volksvertegenwoordigers. Het is volgens hem daarom niet juist dat zij de verantwoordelijkheid op zich nemen om een nieuwe munt te ontwikkelen.

Alhoewel Cook het niet expliciet benoemt, zijn de uitspraken waarschijnlijk gericht aan het adres van Facebook. Het bedrijf van Mark Zuckerberg ontwikkelt momenteel Libra, een cryptomunt. Dit doet Facebook niet alleen. Men werkt samen met onder meer Uber en Spotify.

De munt zou in 2020 moeten uitkomen, maar gisteren bleek dat PayPal zich terugtrekt uit de ontwikkelingen. De betalingsverwerker geeft hiervoor geen duidelijke reden. In een reactie aan Engadget laat PayPal weten zich momenteel te focussen op het “toegankelijk maken van betaaldiensten”. De opmerkingen van Cook komen hoe dan ook op een ongelukkig moment voor Libra.

Lees ook: Schermen met Termen #6: van blockchain tot cryptovaluta

Apple en crypto’s: een lastig huwelijk

Het is bij lange na niet de eerste keer dat (iemand van) Apple zich kritisch uitlaat over cryptomunten. Dit is geld dat enkel elektronisch bestaat en het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk Bitcoin. Al in 2014 verwijderde Apple meerdere Bitcoin-apps uit de App Store. Een paar jaar later kwam daar een verbod bij. Vanaf 2018 is het niet langer toegestaan voor apps uit de App Store om cryptomunten te ‘minen’, oftewel aanmaken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Video's