Opinie: Apple moet problemen met iOS en macOS beter communiceren
Erwin Vogelaar

iOS en macOS hadden de afgelopen periode aardig wat bugs. Apple kan hier best wat duidelijker over zijn naar zijn gebruikers. We wensen daarom in 2018 transparantere communicatie van Apple.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Betere Apple-communicatie bij foutjes

De afgelopen periode had Apple het niet makkelijk, want de fouten in iOS en macOS volgden elkaar in een rap tempo op. iOS 11 zit zelfs sinds de release al vol bugs. Dat is jammer, maar het kan gebeuren. Apple doet in ieder geval zijn best om snel updates uit te brengen met oplossingen. Naast dat we hopen dat het bedrijf het komende jaar meer focus legt op stabiliteitsupdates en minder op innovatie, hopen we ook op betere communicatie.

Zodra er nu iets mis gaat met iOS of macOS, dan lees je het uiteraard onder andere hier op iPhoned. We leggen uit wat er gebeurt en wat je moet doen. Apple communiceert in dat soort gevallen echter minimaal naar zijn gebruikers. Zelfs het vorig jaar opgerichte Apple Support Twitter-account blijft stil over het macOS-beveiligingslek of dat iOS-toestellen op 2 december vastliepen.

Updates

Apple is wel open over wat er met updates wordt gerepareerd. Zodra je bijvoorbeeld een update voor iOS krijgt, staat er op je scherm een korte samenvatting met de belangrijkste verbeteringen. Daarnaast publiceert Apple op zijn website een langere lijst met de veranderingen die worden doorgevoerd. Zo zie je hier de lijst met verbeteringen in iOS 11.2 Daar staat bijvoorbeeld aangegeven dat de update een bug repareert waarbij de Rekenmachine-app niet goed om kon gaan met het snel invoeren van getallen.

apple-communicatie

Daarnaast biedt Apple helderheid over beveiligingsupdates. Deze informatie staat er echter niet direct online. Zo is er op het moment van schrijven nog niet duidelijk welke beveiligingsverbeteringen er in iOS 11.2 zijn doorgevoerd, maar je kunt wel een kijkje nemen hoe dat eruit zag bij iOS 11.1.

Alleen bij oplossingen

Apple speelt pas open boek als problemen al zijn opgelost, en dat is deels te begrijpen. Veel problemen bereiken namelijk een specifieke groep mensen. Soms gaat het om een hele kleine groep die ergens last van heeft. Neem het probleem met de Rekenmachine-app. Iedereen die de app sinds iOS 11 niet heeft geopend en iedereen die de toetsen rustig intikt, ondervond geen problemen met de app. Als Apple vervolgens een bericht had uitgestuurd, of op Twitter een update plaatste dat dit probleem bestond, dan was iedereen zich er plots bewust van dat Apple een foutje had gemaakt. Dat is niet goed voor het imago van het bedrijf.

Wat meer duidelijkheid bij grotere fouten zou echter fijn zijn voor gebruikers. Het kan een hoop frustratie en onveiligheid schelen als Apple uitlegt wat er aan de hand is en zegt te werken aan een oplossing. Zolang dat niet gebeurt, kun je het natuurlijk lezen op iPhoned. Daarvoor kun je onder andere bij onze gratis app terecht of je inschrijven voor onze nieuwsbrief. Het is in ieder geval wel duidelijk dat het vlot installeren van updates belangrijker is dan ooit. Ook als je niet bewust bent van de foutjes die er spelen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.