‘Apple werkt aan eigen chips voor in de Mac’

Rick van der Veer
29 januari 2018, 16:37
2 min leestijd
‘Apple werkt aan eigen chips voor in de Mac’

Apple breidt de productie van zijn eigen chipsets steeds verder uit. Volgens bronnen van Bloomberg krijgt ook de Mac straks een Apple-processor aan boord.

Lees verder na de advertentie.

Apple-processor in je MacBook

Volgens Bloomberg is Apple druk bezig met het ontwerpen van eigen chips voor in de MacBook. Het bedrijf maakt al sinds 2010 zelf chips: iPhones en iPads hebben vanaf de iPhone 4 een Apple A-chipset onder de motorkap. MacBooks draaien al geruime tijd op Intel-hardware van binnen, maar daar lijkt nu verandering in te gaan komen.

Momenteel zijn er twee Macs met eigen Apple-chips: de MacBook Pro (2016 en nieuwer) en de iMac Pro. Die eerste bevat eigen hardware om de Touch Bar aan te sturen, terwijl het energiebeheer van de iMac Pro door een Apple-coprocessor geregeld wordt. Het lijkt een kwestie van tijd te zijn tot ook de centrale processoren niet meer uit de Intel-fabriek komen, maar door Apple zelf worden gemaakt.

Apple-processor Mac

Eén van de hordes die Apple nog moet nemen, is het probleem van de architectuur van zijn chips. Dit is, kort gezegd, de regels die gebruikt worden bij het maken van berekeningen door de processor. Doorgaans wordt er bij pc’s en Macs met Intel- of AMD-processoren gebruikgemaakt van een x86-architecture, waar alleen de bedrijven Intel en AMD een licentie op hebben.

Als Apple voor zijn eigen chips dezelfde arm-architecture gebruikt als op de iPhone, werken veel Mac-apps in theorie niet meer omdat deze voor een andere architectuur geschreven zijn. Dit kan opgelost worden door oude Mac-apps tijdens het draaien te vertalen naar een andere architectuur, maar dat levert mogelijke prestatieproblemen op.

Overstap naar Intel

Hoe Apple dit probleem aanpakt is niet helemaal duidelijk. In 2006 maakte Apple bekend voortaan Intel-chips te gaan gebruiken, waarbij afgestapt werd van de PowerPC-chips die voorheen in de Mac zaten. Het lijkt dus niet logisch voor Apple om nogmaals zo’n grote stap te zetten. Toch maakt het bedrijf uit Cupertino steeds meer hardware zelf: mogelijk vindt het bedrijf dus een oplossing voor bestaande x86-software.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu