Als Apple een persbericht uitstuurt, kiest het bedrijf zorgvuldig zijn woorden om zo zakelijk mogelijk over te komen. Toen Bloomberg schreef dat de Chinese overheid Apple geïnfiltreerd zou hebben, zagen we een andere kant van het bedrijf.
Lees verder na de advertentie.
Apple ontkent Chinese infiltratie via Super Micro
Bloomberg Businessweek schreef vorige week dat Apple, Amazon en andere grote bedrijven in 2015 chips in hun apparaten hebben gevonden die voor Chinese surveillance bedoeld zijn. China zou via fabrikant Super Micro deze chips stiekem hebben toegevoegd. Daarna zijn ze onder meer in Apples servers terecht gekomen.
Als dit het geval is, zou dat grote gevolgen hebben. China kan op die manier massaal data aftappen en inzien van de bedrijven en miljoenen gebruikers, zonder dat ze hier weet van hebben.
Het lijkt er echter op dat al deze beweringen niet waar zijn. Vlak na het verschijnen van het artikel publiceerde Apple een persbericht met de titel: “What Businessweek got wrong about Apple.” Vooral de aanvallende toon van het bericht zijn we niet van het bedrijf gewend.
“We zijn diep teleurgesteld in Bloomberg en hun verslaggevers die niet stil hebben gestaan bij de mogelijkheid dat de beweringen niet kloppen. Gedurende het jaar zijn we meerdere malen door Bloomberg gevraagd over beveiligingsproblemen. Iedere keer hebben we uitgebreid onderzoek gedaan. Dit leverde nooit enige vorm van bewijs op. Dit hebben we ook iedere keer naar Bloomberg gecommuniceerd.”
Het bleef niet bij een persbericht. De volgende dag gingen verschillende topmannen van Apple in gesprek met Buzzfeed News om het verhaal nog verder te ontkrachten. De topmannen – die anoniem blijven – benadrukken wederom hoe fout Bloomberg zit. “We hebben met man en macht geprobeerd om iets te vinden wat ook maar in de buurt komt van de beweringen van het artikel”, aldus één van de topmannen. “We hebben niks gevonden.”
Vandaag stelt het Amerikaanse Departement van Homeland Security na onderzoek dat ze ‘geen enkele reden hebben om aan Apple te twijfelen’. Alles wijst er dus op dat Bloomberg niet nauwkeurig genoeg is geweest bij het onderzoek naar dit verhaal. Al bestaat natuurlijk altijd de mogelijkheid dat Apple in opdracht van de Amerikaanse regering de beweringen ontkent.
Waarom is Apple zo fel?
Dat Apple uitgerekend tegen dit verhaal zo hard ingaat, is geen toeval. Een van de belangrijkste speerpunten van Apple is de focus op privacy en het beschermen van gebruikersgegevens. Dat is een belangrijke reden dat veel consumenten voor Apple kiezen, omdat ze er hierdoor vanuit kunnen gaan dat al hun persoonlijke data veilig blijft. Een verhaal als dat van Bloomberg doet flinke schade aan dit imago dat het bedrijf jarenlang heeft opgebouwd.
Ondertussen richt Apple zich steeds meer op gezondheid, maar daarvoor moet jij als gebruiker wel het vertrouwen hebben dat er zorgvuldig met je gezondheidsdata omgesprongen wordt. Zeker nu de Apple Watch Series 4 hartfilmpjes gaat maken, had de timing van het artikel voor Apple niet slechter uit kunnen komen.
Lees het laatste nieuws over Apple
- Hierom kregen we bijna nekklachten van de AirPods 4 (iPhone-nieuws #40) (5-10)
- iPhone-tips: deze iOS 18-functies kun je maar beter snel aanzetten (4-10)
- Steeds meer oude mensen overlijden na val: Apple Watch schiet te hulp (4-10)
- Fotovergelijking: iPhone 16 Pro (Max) vs Google Pixel 9 Pro XL (3-10)
- AirPods 4 review: wij schudden geen ‘nee’ tegen deze oordopjes (3-10)