De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

De 5 meest interessante Apple-nieuwtjes van de CES

Rutger Otto
9 januari 2015, 11:38
4 min leestijd
De 5 meest interessante Apple-nieuwtjes van de CES

Apple was wederom afwezig op de Consumer Electronics Show (CES) dit jaar, maar toch speelde het er een grote rol. Dit zijn de leukste en interessantste iPhone- en Apple-nieuwtjes van de CES.

Lees verder na de advertentie.

Apple CES

Apple slaat de CES in Las Vegas elk jaar weer over. Op deze techbeurs worden de nieuwste gadgets en ontwikkelingen van 2015 getoond. En toch weet Apple elk jaar weer in het nieuws te komen tijdens de CES. Het spreekt voor zich dat je er geen nieuwe hardware van Apple vindt, maar ontwikkelaars blijven accessoires, apps en andere toepassingen maken voor Apple-apparatuur en die worden netjes tijdens de CES getoond. Daar komt bij dat de scoops rond Apple Watch (lancering in maart) en een dunnere Macbook Air wel heel toevallig tijdens CES lekten.

De leukste of meest interessante dingen die getoond werden en de belangrijke trends voor dit jaar hebben we hieronder op een rij gezet.

1. CarPlay

2015 wordt het jaar van de slimme auto’s. Er ging op de CES veel aandacht uit naar zelfrijdende wagens, maar ook het slimme dashboard werd breed uitgemeten. Zo greep Volkswagen het moment aan om bekend te maken dat het bedrijf Apples CarPlay gaat ondersteunen in hun nieuwe modellen. Geen geld voor een nieuwe auto? Dan komt Parrot met een oplossing. Het bedrijf heeft de RNB 6 gepresenteerd, een dashboardschermpje met touchscreen dat je zelf kan inbouwen en die werkt met CarPlay. Nu maar hopen dat CarPlay snel in Nederland beschikbaar is.

carplay

2. Nest

De slimme thermostaat en rookmelder Nest wordt steeds slimmer. Het gelijknamige bedrijf kondigde tijdens de CES een hele rits namen aan van bedrijven met wie het gaat samenwerken. Het zijn er om precies te zijn 15, die allemaal deel gaan uitmaken van de Works with Nest-familie. Nest werkt bijvoorbeeld samen met Philips Hue. Als de rookmelder rook detecteert, zullen deze lampen rood gaan knipperen om je te waarschuwen. Ook handig is de ondersteuning voor de slimme Kevo-sloten, zodat je deuren automatisch op slot gaan als je van huis bent. Verder worden ook het slaapsysteem van Withings en zelfs koelkasten van LG aan Nest gekoppeld. Nest regel je uiteraard met je iPhone of iPad.

Alles wordt slim in 2015: van je koelkast tot je deurbel

3. Apple Watch

De Apple Watch was niet aanwezig in Las Vegas, maar klonen waren er in overvloed, zoals de shady smartwatch van Hyperdon, die een journalist van Mashable kocht voor 27 dollar. Daarnaast werden er ook alternatieven voor de Apple Watch gepresenteerd, bijvoorbeeld de Alcatel OneTouch Watch (hieronder op het plaatje). Deze smartwatch heeft een rond scherm en kan gebruikt worden om notificaties van je iPhone op te ontvangen en muziek te bedienen. Ook fitness-data wordt bijgehouden. Hij gaat 150 dollar kosten. De OneTouch werkt overigens niet met Watch OS. De interface zou vooralsnog ook niet heel goed werken.

alcatel apple watch

4. Harde schijf voor de iPhone

Er zijn meerdere opslagschijven voor de iPhone gepresenteerd in de afgelopen week. Eén daarvan is de Seagate Wireless, een vierkant kastje dat je via usb of wifi aan je iPhone kan koppelen om bestanden te delen. De Wireless heeft een accu die negen uur meegaat, dus ook handig voor onderweg. Via de bijhorende app kun je content van de harde schijf draadloos naar je iPhone streamen.

Een andere oplossing is de Leef iBridge. Deze usb-stick steek je onderin de iPhone via de lightning-aansluiting en krult achterlangs via het toestel omhoog. Daarmee zit hij dus niet heel erg in de weg tijdens het gebruik. Met de iBridge kun je van 16GB tot 256GB aan extra geheugen aan de iPhone hangen.

seagate wireless

5. HomeKit

HomeKit was alles behalve afwezig op de CES van 2015. Dit wordt ook het jaar van slimme huizen. Niet alleen lampen die je van kleur kan laten veranderen of waar muziek uit komt, op CES zagen we veel meer toepassingen voor Apples thuisplatform. Wat dacht je van een stekkerdoos die je met je iPhone aan en uit kan zetten. Ook deurbellen worden slimmer, zoals de Ring, waarmee je dankzij videobeelden kan praten met degene die voor de deur staat. Een batterij met de naam Roost kan zorgen dat je rookmelder slim wordt, bij rook krijg je dan een melding op je telefoon. Natuurlijk horen eerder genoemde Kevo en Nest ook bij de HomeKit-toepassingen. Alles wordt slim in 2015.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen