Tussenstand: Zo ver is de bouw van Apple Campus 2

Rutger Otto
6 april 2016, 15:33
3 min leestijd

De iPhone 7 release vindt mogelijk plaats in het nieuwe hoofdkantoor van Apple. Deze moet eind dit jaar af zijn. Hoe staan de zaken er nu voor?

Lees verder na de advertentie.

Apple Campus 2

Eind 2016. Dat is de planning voor Apple Campus 2, het enorme nieuwe hoofdkantoor van Apple in Cupertino, Calfornië. Het wordt ook wel tijd, want het gebouw is al jaren in aanbouw.

Steve Jobs presenteerde het plan voor het nieuwe hoofdkantoor al in april van 2006 aan de stad Cupertino. De daadwerkelijke bouw begon pas begin 2014. Het gebouw komt op een enorm terrein van 0,71 vierkante kilometer en heeft een ronde vorm. De Apple Campus 2 heeft er nu al een bijnaam aan te danken: het spaceship. Je snapt het direct als je de plaatjes ziet.

Van het hele traject zijn filmpjes gemaakt met drones, wat prachtige beelden heeft opgeleverd. De nieuwste video, gemaakt door dronepiloot Duncan Sinfield, zie je hieronder. In de ‘April 2016 Construction Update’ zie je hoe de campus er nu bij ligt.

Veel voorzieningen

Opvallend aan het filmpje is niet alleen dat het ringvormige gebouw nu echt vorm krijgt en heel veel glas bevat, ook is te zien dat op de daken zonnepanelen worden geplaatst. Dat past helemaal bij de visie van Apple om geheel groen te zijn qua energieverbruik op de kantoren. In het hoofdkantoor is een auditorium waar Apple zijn evenementen gaat houden. Het ligt ondergronds, zoals een groot deel van de ruimtes in het gebouw, en er kunnen duizend mensen in. Een tweede filmpje geeft een wat beter beeld van dichterbij. Hierop zie je het auditorium, het dak van het hoofdgebouw en het enorme fitnesscentrum waar werknemers kunnen sporten.

De campus is dus niet alleen maar werkgerelateerd, er zijn enorm veel voorzieningen aanwezig. Het fitnesscentrum is geschikt om 20.000 mensen te herbergen en kostte zo’n 75 miljoen dollar om aan te leggen. Ook rondom het gebouw is ruimte zat om te bewegen: zo zijn er hardlooppaden en fietsroutes. Momenteel oogt de omgeving bij de Campus 2 nog behoorlijk kaal, maar de bedoeling is dat er veel groen komt, zodat het een mooie omgeving wordt die uitnodigt om zo nu en dan te bewegen. Voor de medewerkers staan er altijd duizend fietsen klaar om te lenen.

Restaurant

Ook komt er een grote plek waar werknemers kunnen eten. De ruimte is zo’n tweeduizend vierkante meters en er kunnen zo’n 2100 mensen terecht. Bij lekker weer is er buiten uiteraard plek genoeg om een boterham te eten. Ook komt er een bezoekerscentrum voor Apple-fans die naar het gebouw willen kijken. Ze kunnen daar meteen producten kopen.

Designbureau Foster + Partners verzorgde het design van de Apple Campus 2, alsmede de cafetaria. Het nieuwe hoofdkantoor van Apple heeft ook een Nederlands tintje. De tafels en bankjes in het restaurant zijn namelijk afkomstig van meubelfabrikant Arco uit Winterswijk.

Duur project

De Apple Campus 2 is een gigantisch project en daarvoor heeft Apple flink in de buidel moeten tasten. De totale kosten zouden op zo’n 5 miljard dollar liggen. Dat tot onvrede van aandeelhouders, die het te uitbundig zouden vinden.

Het gebouw krijgt dus al vorm en de komende maanden moeten gebruikt worden om het af te maken. Het auditorium zou al ver af zijn, dus mogelijk presenteert Apple de iPhone 7 daar al. En toch, als we naar de dronevideo’s kijken, lijkt er nog flink wat werk aan de winkel. De conceptafbeeldingen beloven in elk geval iets moois.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu