Apple breidt MFi keurmerk uit naar iBeacon
Roel van Hout

iBeacon bevindt zich nog in de opstartfase, maar dat wil niet zeggen dat zomaar iedereen de naam mag gebruiken: Apple breidt het MFi keurmerk uit naar iBeacon.

MFi staat oorspronkelijk voor Made for iPod, en werd geïntroduceerd in 2005 toen de mp3-speler nog het enige draagbare iDevice was. Fabrikanten van accessoires konden het keurmerk van Apple krijgen als hun accessoires aan bepaalde kwaliteitseisen voldeden en ze een percentage van de winst aan Apple uitkeerden.

→ Lees meer over iBeacon-technologie!

Sindsdien zijn er natuurlijk de iPhone en iPad bijgekomen, en kunnen fabrikanten van accessoires voor die apparaten ook opteren voor het MFi-keurmerk – maar Apple wil dat fabrikanten van iBeacons ook aan kwaliteitseisen voldoen voordat ze de naam iBeacon mogen voeren.

MFi keurmerk voor iBeacon onder bepaalde voorwaarden

Een apparaat met de naam iBeacon moet aan bepaalde voorwaarden voldoen: het apparaat moet bluetooth-signalen uitzenden volgens de Apple standaard, en de fabrikant moet onderkennen dat hij gebruikmaakt van de naam iBeacon. Het is niet nodig om een iBeacon zo te configureren dat Android-apparaten er niet mee kunnen werken – zolang Apple-apparaten er maar optimaal op werken.

Op deze manier hoopt Apple, naast natuurlijk winst te maken, eventuele wildgroei in iBeacon-producten te gaan voorkomen: immers, als iedere fabrikant het op zijn verpakking kan zetten, is voor de klant niet duidelijk wat wel een goed product is, en wat niet.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.