‘Apple heeft startup BookLamp gekocht om iBooks te verbeteren’

Rutger Otto
26 juli 2014, 9:34
2 min leestijd
‘Apple heeft startup BookLamp gekocht om iBooks te verbeteren’

In april kocht Apple BookLamp, een startup die tot staat is lezers aan bepaalde boeken te koppelen met persoonlijke aanraders. De prijs voor de overname zou ergens tussen de tien en vijftien miljoen dollar hebben gelegen.

Lees verder na de advertentie.

BookLamp kan iBooks verbeteren

iBooks

BookLamp is bij het grote publiek nauwelijks bekend, maar voor Apple kan het een interessante koop zijn. Eén van BookLamps producten was het Book Genome Project, een platform waarmee gebruikers suggesties krijgen voor boeken. Deze adviezen werden na een analyse van andere boeken gedaan. Zo werd er gekeken naar de schrijfstijl van boeken die je met plezier las en kon het Book Genome Project thema’s en inhoud onderscheiden.

BookLamp zou voor het bedrijf uit Cupertino waardevol zijn om iBooks te verbeteren met een betere aanraderfunctie. Ook kan de startup zorgen voor betere categorisering van boeken en een nieuwe zoekfunctie.

Apple overname

De koop werd opgemerkt door TechCrunch en later bevestigd door Apple zelf. In dat soort gevallen luidt het bericht uit Cupertino altijd hetzelfde: “Apple koopt kleinere techbedrijven van tijd tot tijd, en meestal bespreken we onze bedoeling of plannen niet”.

Precieze details over de koop zijn niet bekend, wel zegt TechCrunch een bron te hebben die zei dat het aankoopbedrag ‘hoger is dan tien miljoen dollar, maar lager dan vijftien miljoen’.

Niet alleen Apple had blijkbaar interesse in BookLamp. De startup was eerder ook in gesprek met Amazon. Dat bedrijf kocht echter GoodReads. De ruimte voor overname was toen vrij voor Apple.

In april kondigde BookLamp aan te stoppen. Sindsdien is op de website een bedankje te lezen aan mensen die hebben geholpen. ‘Booklamp.org is niet langer in gebruik omdat het bedrijf zijn missie doorontwikkeld”, staat op de site te lezen. Daarnaast bedankt het bedrijf gebruikers ‘voor het onderdeel zijn van onze reis tot nu toe’.

Eén van de 29 overgenomen startups van Apple

BookLamp is slechts één van de vele bedrijven die Apple overneemt. Tijdens de bekendmaking van cijfers voor het derde fiscale kwartaal van 2014 maakte CEO Tim Cook bekend dat er de afgelopen negen maanden 29 overnames geweest zijn, waaronder de monsteraankoop van Beats voor 3 miljard dollar.

Lees meer Apple nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu