De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Apple krijgt boete van 234 miljoen dollar in patentzaak

Rutger Otto
18 oktober 2015, 11:11
1 min leestijd
Apple krijgt boete van 234 miljoen dollar in patentzaak

De Amerikaanse rechtbank heeft Apple een miljoenenboete opgelegd die het bedrijf aan een universiteit moet betalen. Een enorm bedrag, maar er werd rekening gehouden met meer.

Lees verder na de advertentie.

Apple boete door schenden patent van universiteit

Apple werd eerder deze week al schuldig bevonden aan het schenden van een patent op naam van de universiteit van Wisconsin. Toen kwam naar buiten dat Apple tot wel 862 miljoen dollar zou moeten betalen. Nu schrijft Reuters dat de jury heeft besloten, na overleg, om Apple een boete van 234 miljoen dollar op te leggen.

De verlaging van de boete komt voornamelijk omdat Apple het patent niet expres had geschonden, zo oordeelt de rechter. Mocht Apple het wel willens en wetens gedaan hebben, dan zou het bedrag inderdaad een stuk meer in de richting van 862 miljoen zijn gekomen.

iPhone 6 Plus games

Hoger beroep

Dat Apple nu minder hoeft te betalen dan verwacht, betekent niet dat het bedrijf zomaar akkoord gaat met de uitspraak. Apple heeft aangegeven in hoger beroep te gaan, maar reageert verder niet op de zaak. In 2008 spande de universiteit ook al een soortgelijke rechtszaak aan tegen Intel over hetzelfde patent. Toen werd de zaak onderling afgesloten, waarbij Intel akkoord ging om 110 miljoen dollar te betalen.

Patent voor efficiënte chips

De universiteit van Wisconsin is in handen van een patent uit 1998 waarmee chips efficiënter gemaakt kunnen worden. Apple zou dezelfde soort technologie hebben gebruikt in de A7-, A8- en A8X-chips, die in de iPhone 5S, 6 en 6 Plus zijn te vinden. Ook sommige iPads hebben die chips aan boord. Ondertussen is weer een nieuwe zaak gestart door de universiteit. De A9- en A9X-chips in de iPhone 6S (Plus) en iPad Pro zouden het patent namelijk wederom schenden.

Lees meer over Apple

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5S
Apple iPhone 5S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu