De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

Apple blokkeert wereldwijd Telegram-updates na verzoek Russische overheid

Lars Paijmans
31 mei 2018, 11:48
1 min leestijd
Apple blokkeert wereldwijd Telegram-updates na verzoek Russische overheid

Rusland wil dat berichten-app Telegram uit de App Store verdwijnt, en heeft hiervoor een verzoek ingediend bij Apple. Nu blijkt dat Apple alle updates voor de app al anderhalve maand blokkeert, niet alleen in Rusland maar wereldwijd.

Apple blokkeert Telegram-updates al twee maanden

Rusland heeft de afgelopen maanden de strijd tegen berichtendienst Telegram geopend. De regering zegt de app te willen blokkeren, omdat het een populair communicatiemiddel zou zijn voor criminelen en terroristen. Sceptici en Telegram zelf zeggen dat Rusland toegang wil tot de encryptiesleutels die worden gebruikt om berichten te beveiligen. Met deze sleutels zou het voor de Russische overheid mogelijk worden om mee te lezen met gesprekken.

Apple blokkeert Telegram

Toen Telegram weigerde de sleutels te overhandigen, diende Rusland een verzoek in bij Apple om de app (die oorspronkelijk uit Rusland komt) volledig uit de App Store te verwijderen. In een verklaring laat Pavel Durov, de ceo van Telegram, nu weten dat Apple al twee maanden geleden is gestopt met het accepteren van updates. De laatste update stamt uit april.

‘Apple staat niet aan onze kant’

“Hierdoor werken sommige Telegram-functies niet meer met iOS 11.4, terwijl de oplossingen al weken klaarstaan”, aldus Durov. “In april weigerde Telegram om encryptiesleutels te overhandigen aan de Russische veiligheidsdiensten.”

Hoewel slechts 7 procent van alle Telegram-gebruikers uit Rusland komt, heeft Apple ervoor gekozen om ook updates in andere landen door te laten. Dit zorgt ervoor dat de laatste update van Telegram al twee maanden oud is en de app hierdoor niet kan voldoen aan de nieuwe Europese privacywetgeving GDPR. “Jammer genoeg staat Apple blijkbaar niet aan onze kant”, schrijft Durov. “We doen ons best om deze situatie op te lossen en houden jullie op de hoogte.”

Lees het laatste nieuws over Telegram

Bron: Pavel Durov
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen