‘Apple verdient dit jaar in totaal zijn biljoenste dollar aan iOS’

Rutger Otto
12 januari 2017, 9:19
2 min leestijd
‘Apple verdient dit jaar in totaal zijn biljoenste dollar aan iOS’

Halverwege 2017 staat Apple weer een mijlpaal te wachten. Dan heeft het bedrijf in totaal een biljoen dollar verdiend met alleen iOS-verkopen.

Apple-biljoen

Mochten er geen heel gekke dingen gebeuren, dan haalt Apple dit jaar de mijlpaal van een biljoen dollar. Dat is de hoeveelheid geld die Apple in totaal aan iOS-verkopen verdiende, verspreid over de jaren dat de producten te koop zijn. In het geval van de iPhone is dat dus sinds 2007, maar ook iPads en de iPod touch wordt meegerekend. Voor de duidelijkheid, een biljoen ziet er zo uit: 1.000.000.000.000.

Dat schrijft Horace Dediu van Asymco, een bedrijf dat marktgegevens verzamelt en analyseert. “In de eerste tien jaar zullen er van de iPhone minstens 1,2 miljard exemplaren zijn verkocht”, schrijft hij. “Daarmee is de iPhone het meest succesvolle product aller tijden. De telefoon stond aan de wieg van het iOS-emperium, waar de iPod touch, de iPad, de Apple Watch en de Apple TV bij horen. Gecombineerd zijn die producten straks ruim 1,75 miljard keer verkocht in de afgelopen tien jaar. Aan het eind van 2018 wordt de grens van 2 miljard overschreden.”

10 jaar iPhone

Mijlpaal half 2017

Als de voorspellingen kloppen, hebben de verkopen van iOS-producten halverwege 2017 zo’n 980 miljard dollar opgehaald. Dit is dan alleen hardware, maar ook software kan erbij worden geteld. Tot nu toe verdiende Apple al 100 miljard dollar aan diensten, apps, abonnementen en media. Het kan dus bijna niet anders dan dat Apple de biljoen dollar passeert dit jaar. De vraag is alleen wanneer dat precies gebeurt.

De afgelopen jaren hebben ontwikkelaars die apps voor iOS maken in totaal 60 miljard dollar uitgekeerd gekregen. Vorig jaar was dat in totaal 20 miljard dollar, veertig procent meer dan in 2015. De eerste dag van dit jaar was de drukste App Store-dag ooit met 240 miljoen dollar aan omzet.

Tien jaar iPhone

In 2017 bestaat de iPhone tien jaar. Op 9 januari werd de smartphone door Steve Jobs onthuld als een combinatie van drie verschillende apparaten: een iPod met touchscreen, een revolutionaire mobiele telefoon en een nieuwe manier om via internet te communiceren. Om dat jubileum te vieren, schreven we een vergelijking van de allereerste iPhone met de iPhone 7 Plus.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Asymco
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's