Tim Cook wil morele bijdrage leveren aan landen waar Apple zakendoet

Rutger Otto
29 augustus 2017, 11:00
2 min leestijd
Tim Cook wil morele bijdrage leveren aan landen waar Apple zakendoet

Tim Cook gaf een interview aan The New York Times en sprak over de Amerikaanse regering, schone energie en app-makers.

Lees verder na de advertentie.

Apple bijdrage

Apple-ceo Tim Cook maakte een kleine rondreis door de Verenigde Staten om te praten over productie, werk en opleiding. In de stad Austin sprak Cook met The New York Times. In de vooravond van de presentatie van nieuwe iPhones, sprak hij niet over nieuwe producten. Dat blijft ‘geheim’ tot het iPhone 8 event, dat waarschijnlijk op dinsdag 12 september plaatsvindt.

Wel ging het bijvoorbeeld over sociale en economische kwesties. “Ik voel een morele verantwoordelijkheid om de economie te helpen, banen te creëren en een bijdrage aan het land te leveren”, zegt Cook. “Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in andere landen waar we zakendoen.”

apple zonne-energie

Tegen Trump

Volgens de Apple-ceo wordt het steeds belangrijker dat bedrijven en andere onderdelen van de maatschappij van zich moeten laten horen. “De regering werkt al langere tijd, voor welke redenen dan ook, niet meer zoals voorheen.” Dat is niet per se een steek naar de Amerikaanse president Trump, al sprak de ceo van Apple zijn medewerkers na Charlottesville toe in een bericht. “Ik ben het oneens met de president en anderen die geloven dat er een morele gelijkwaardigheid bestaat tussen rechtse extremisten en nazi’s. Het steunen van beide partijen druist tegen onze idealen als Amerikanen in.”

Eén van de dingen waar Tim Cook zich met Apple voor inzet, is het gebruiken van schone energie. In de VS draait het bedrijf volledig op herbruikbare energie, zegt hij. “Dat hebben we ook in 23 andere landen ter wereld bereikt.” Hoewel Cook zich voor dit soort kwesties hard maakt, heeft hij geen ambities om de politiek te betreden: “Ik heb een fulltime baan. Maar ik waardeer het compliment, als het een compliment is.”

Programmeerlessen

Om diversiteit in tech uit te breiden, biedt Apple lessen voor Swift, de programmeertaal van het bedrijf om apps te maken voor iOS. Waarschijnlijk leren mensen met deze basis ook om voor concurrenten te ontwikkelen, maar daar zit Cook niet mee.

“We weten dat mensen die een mobiele app maken dat zowel voor iOS als Android doen. Ik wou dat ze het alleen voor iOS deden, maar dat doen ze waarschijnlijk niet. En het is niet alsof ze geld voor mij moeten verdienen, de lessen zijn een geschenk.” Overigens is Cook zelf niet goed in programmeren. “Daar loop ik een beetje op achter.”

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: NYT
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu