‘Apple bezit genoeg saffierglas voor de komende drie jaar’
Gijs Ettes

Volgens Mark Shuttleworth, de bestuursvoorzitter van Ubuntu-ontwikkelaar Canonical, bezit Apple genoeg saffierglas om de komende drie jaar smartphones met een display van 4,5 inch te voorzien van dergelijk kraswerend glas. Apple heeft de voorraad volgens Shuttleworth opgekocht, nadat Canonical deze niet meer nodig had.

Aanvankelijk had Canonical plannen voor een Ubuntu-smartphone en daarvoor kon het bedrijf de voorraad saffierglas goed gebruiken. De plannen voor de Ubuntu Edge, de smartphone waarvoor het glas bestemd was, zijn voorlopig echter geannuleerd. Middels crowdfunding werd 12,8 miljoen dollar opgehaald voor de productie van de Edge, maar dat was bij lange na niet genoeg om Canonicals doel van 32 miljoen dollar te behalen.

Opvallend is dat de afmetingen van de stukken saffierglas die Apple naar verluidt heeft gekocht niet aansluiten bij de beeldverhouding (16:9) van de laatste iPhones. Ook gaan geruchten dat de iPhone 6 een 4,7 of 4,8 inch-scherm krijgt; een kraswerende laag saffierglas van 4,5 inch lijkt dan aan de kleine kant.

Tot slot kun je je afvragen of een voorraad saffierglas waarmee een relatief kleine partij als Canonical drie jaar vooruit kan, genoeg is voor de massaproductie van nieuwe iPhones. Mogelijk wordt het stevige glas gebruikt in de saffierfabriek die Apple een tijdje terug in Arizona opende. Wellicht wordt daar ook de iWatch, Apples slimme horloge, geproduceerd.

→ Meer weten? Lees ons artikel over de iPhone met saffierglas en wat dit mogelijk betekent.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.