‘CIA probeert Apple-beveiling al jaren te omzeilen’

Rutger Otto
10 maart 2015, 15:29
2 min leestijd
‘CIA probeert Apple-beveiling al jaren te omzeilen’

Amerikaanse inlichtingendienst CIA is al enkele jaren bezig om de beveiliging van Apple-producten te kraken, om zo spionagemateriaal op apparaten te kunnen installeren.

Lees verder na de advertentie.

Apple-beveiliging

Dat schrijft The Incercept op basis van documenten die afkomstig zijn van klokkenluider Edward Snowden. De CIA zou sinds 2006 tot in ieder geval 2012 geheime bijeenkomsten hebben gehouden onder de naam Jamboree, waar bekeken werd hoe ze beveiliging en versleuteling van Apple-apparaten konden kraken.

In het artikel wordt niet gesproken over of CIA in het omzeilen van de beveiliging ooit is geslaagd, wel staat beschreven dat de inlichtingendienst onder andere onderzoek heeft gedaan naar hoe de iPhone en iPad te kraken zijn. Als de CIA binnen zou kunnen dringen, kon de Amerikaanse inlichtingendienst malware installeren om bepaalde data van het toestel binnen te halen.

vooruitblik iphone 6

Aangepaste Xcode

De CIA probeerde in het systeem van Apple te komen door een aangepaste versie van Xcode te maken, het systeem om apps mee te ontwikkelen. Als app-makers deze versie van Xcode gebruikten, zou het voor de CIA mogelijk worden om data van de gebruiker in te zien. Het is maar de vraag hoeveel ontwikkelaars deze versie hebben gebruikt, want Apple stuurt de Xcode altijd rechtstreeks naar de ontwikkelaar, waardoor derden er niet tussen kunnen komen.

De Amerikaanse inlichtingendienst zou ook een eigen installatietool hebben gemaakt voor OS X. Daarmee zou bijgehouden kunnen worden welke toetsaanslagen de gebruiker doet. The Intercept kreeg geen reactie van de CIA.

Apple en privacy

Bij Apple staat privacy en beveiliging de laatste tijd hoog in het vaandel. Zeker nadat vorig jaar tientallen naaktfoto’s van onder meer Hollywood-sterren online werden gelekt. Sinds iOS 8 slaat Apple-apparatuur meer informatie versleuteld op, waardoor het de veiligste iOS-versie moet zijn. Apple probeert geen geld te verdienen aan zijn gebruikers, stelt ceo Tim Cook. Ook advertenties worden niet gebaseerd op informatie uit Apple-diensten als mail, Gezondheid of Siri.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu