Apple betaalt 0,13 cent per nummer in iTunes Radio
Wouter Nijsen

Apple betaalt artiesten 13 dollarcent per afgespeeld nummer in iTunes Radio. Daarnaast krijgen de artiesten 15 procent van de advertentie-inkomsten die het nummer oplevert.

In het tweede jaar zou dit oplopen tot 14 dollarcent en 19 procent, zo schrijft The Wall Street Journal op basis van voorwaarden die naar kleinere muzieklabels zou zijn gestuurd.

Apple heeft al overeenkomsten gesloten met de drie grootste muzieklabels: Sony Music, Universal Music en Warner Music. De voorwaarden voor kleinere muzieklabels zouden te vergelijken zijn met deze deals, maar niet helemaal hetzelfde. De grote labels krijgen waarschijnlijk ook een voorschot.

Zo wordt er bijvoorbeeld minder uitgekeerd voor nummers die al in de iTunes-bibliotheek van de gebruiker zijn te vinden, en nummers die luisteraars binnen 20 seconden overslaan worden ook niet meegerekend, met een maximum van twee nummers per uur.

iTunes Radio nog niet naar Nederland

iTunes Radio werd op de  WWDC van 2013 aangekondigd door Apple en komt later dit jaar in de Verenigde Staten beschikbaar voor verschillende platformen, waaronder natuurlijk de iPhone. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekendgemaakt. In de muziekdienst krijg je een persoonlijk radiostation op basis van jouw muziekvoorkeuren. Nummers die je echt bevallen, zijn uiteraard aan te schaffen.

Met 13 dollarcent per nummer betaalt Apple meer uit voor zijn muziekdienst dan concurrent Pandora. Dat bedrijf betaalt slechts 12 dollarcent uit per nummer en laat artiesten niet delen in de advertentie-inkomsten.

iTunes Radio

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.