Waarom het (niet) goed is dat Apple iOS downgraden beperkt

Gijs Ettes
4 januari 2016, 19:30
5 min leestijd
Waarom het (niet) goed is dat Apple iOS downgraden beperkt

Een trager toestel, bugs en overbodige nieuwe functies: het zijn belangrijke redenen waarom veel Apple-gebruikers wachten met het updaten naar nieuwe iOS-versies. Toch is het niet per se slecht nieuws dat aan iOS downgraden de nodige haken en ogen zit.

Lees verder na de advertentie.

Rechtszaak

Om iOS-updates is de laatste jaren veel te doen. Zo konden gebruikers maar moeilijk wennen aan het opgefriste design van iOS 7, introduceerde iOS 8 meer bugs dan features en maakte iOS 9 oudere toestellen onwerkbaar traag. Reden voor ruim 100 ontevreden iOS-gebruikers om Apple voor de rechter te slepen. Het bedrijf zou klanten misleiden door te claimen dat iOS 9 alle iPhones en iPads – dus ook oudere modellen – sneller en energiezuiniger maakt. Heb je echter een iPhone 4S of iPad 2, dan vermindert de update in veel gevallen de algehele prestaties en de responsiviteit van de touchscreen.

Vanwege dit soort problemen biedt Apple na elke update de mogelijkheid om te downgraden naar een oudere firmwareversie. Na ongeveer een week stopt Apple met het ondertekenen van de oudere versie, waardoor je deze niet via iTunes kunt herstellen en dus vastzit aan de laatste iOS-versie. Pech voor wie te kampen heeft met een traag of haperend toestel; je wordt in dat geval min of meer gedwongen je apparaat in te ruilen voor een nieuw exemplaar. Boze tongen beweren dat Apple oudere iPhones en iPads moedwillig trager maakt voor eigen gewin – en daar valt iets voor te zeggen – maar er zijn ook aanwijsbaar goede redenen waarom updates juist worden gepusht en downgraden niet onbeperkt mogelijk is.

Duidelijkheid

Apple mag dan de laatste jaren meerdere malen de plank hebben misgeslagen met updates, toch brengt elke nieuwe iOS-versie naast belangrijke verbeteringen en nieuwe functies ook patches die beveiligingslekken dichten. Dat laatste zorgt ervoor dat iOS nog steeds een van de veiligste mobiele besturingssystemen is. Dankzij de geslotenheid van het systeem is de kans op infectie door malware een stuk lager dan bij bijvoorbeeld Android.

ios downgraden

Een groot probleem bij Android is dat het platform gefragmenteerd is, waardoor er veel verschillende versies van het besturingssysteem in omloop zijn. Slechts 0,5 procent van alle toestellen draait op de recentste versie (6.0 Marshmallow), terwijl ook het aandeel van de een-na-laatste firmwareversie (5.0 Lollipop) met 30 procent relatief laag is. Ter vergelijking: meer dan 70 procent van alle iPhones, iPads en iPods draait momenteel op iOS 9. Het updatebeleid bij Android is al jaren problematisch, voornamelijk vanwege het grote aantal fabrikanten en toestellen. Ook bieden veel fabrikanten vaak maar een jaar software-ondersteuning, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor lekken en niet altijd over de laatste functies kunnen beschikken.

Android is veel gefragmenteerder dan iOS

Dat alles leidt tot verwarring bij gebruikers én app-ontwikkelaars. De eerste groep weet vaak niet wanneer (en überhaupt of) hun toestel een update krijgt, terwijl ontwikkelaars bij het optimaliseren van hun apps rekening moeten houden met veel verschillende toestellen en versies. Apple biedt wat dat betreft veel meer duidelijkheid, door te zorgen dat vrijwel alle toestellen op dezelfde softwareversie draaien. Als een iOS-update beschikbaar wordt, is die direct voor iedereen te downloaden en als gebruiker kun je minimaal vier jaar op ondersteuning rekenen. Dat is bij Android wel anders.

‘Gedwongen’ update

In principe dwingt Apple gebruikers niet om te upgraden, al loop je beveiligingspatches mis en blijft er een melding bij de Instellingen staan als je updates negeert. De meesten zullen dan ook vrij snel hun toestel bijwerken als er een nieuwe iOS-versie beschikbaar is. Het vervelende is echter, vooral voor gebruikers van oudere toestellen, dat eventuele problemen pas na het updaten de kop opsteken. Bij iOS 9 zou Apple zich bewust zijn van mogelijke prestatieproblemen bij oudere iDevices, maar toch besloot het bedrijf de update door te zetten.

app store update

Volgens de gebruikers die Apple voor het gerecht slepen, had het bedrijf hen in ieder geval kunnen waarschuwen voor eventueel negatieve gevolgen. iOS 9 is weliswaar de meest verfijnde versie van het besturingssysteem, maar apparaten als de iPhone 4S en iPad 2 lijken gewoonweg niet krachtig genoeg om het systeem vloeiend te draaien. Voor deze oudere modellen was het fijn geweest als gebruikers langer de tijd hadden om terug te gaan naar een eerdere firmwareversie.

Jailbreaken

Dat die keuzevrijheid er nu niet is, zorgt ervoor dat veel handige iOS-gebruikers hun toestel jailbreaken om zo alsnog een oudere versie te kunnen draaien. Jailbreaken is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar niettemin is het een populaire methode om meer beheeropties te krijgen – iets dat Apple met elke iOS-update weer probeert te voorkomen. Gebruikers met een gejailbreakt toestel kunnen bovendien (betaalde) apps buiten de App Store om installeren, wat zowel piraterij als infectiegevaar met zich meebrengt. Apps die niet via het officiële kanaal worden geïnstalleerd, bevatten veel vaker malware.

Gejailbreakte toestellen kunnen gevaar lopen

Als je twijfelt of je al dan niet moet updaten naar een nieuwe iOS-versie, is het altijd goed om een aantal dagen af te wachten. Dan wordt in ieder geval duidelijk of de update problemen met zich meebrengt of dat het ‘veilig’ is om hem te installeren. Heb je niet zoveel geduld, dan kun je direct updaten, nagaan of je tevreden bent en eventueel op een later moment downgraden. Wacht daar echter niet te lang mee, want doorgaans kun je na een week niet meer terug. Jailbreaken raden we iedereen af die niet weet wat dit inhoudt; je fabrieksgarantie vervalt immers en als er iets misgaat, kan je toestel onbruikbaar worden.

Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen