Ontdek de iPhone 12 met Unlimited data deal en gratis 5G van KPN!

Tim Cook doet belastingzaak af als ‘politiek geneuzel’

Rutger Otto
1 september 2016, 12:14
2 min leestijd
Tim Cook doet belastingzaak af als ‘politiek geneuzel’

Apple kreeg een boete van 13 miljard euro omdat Ierland het bedrijf onterecht belastingvoordeel heeft gegeven. Tim Cook noemt het onzin en zegt dat niemand iets illegaals heeft gedaan.

Lees verder na de advertentie.

Apple belastingzaak is ‘politiek geneuzel’

In een interview met de Irish Independent zegt de Apple-ceo dat zijn bedrijf zonder reden wordt aangepakt. “Wij zijn ineens het doelwit, mogelijk vanuit een anti-VS gevoel”, zegt hij. “Mensen in topposities in verschillende landen zeggen dat dit de agenda is. Ik weet niet waar het vandaan komt, maar ik heb een sterk gevoel dat deze beslissing politiek is. Wettelijk hebben we niets verkeerd gedaan.”

Eerder deze week werd het onderzoek naar Apple door de Europese Commissie afgerond. Daaruit bleek dat Apple een deal met de Ierse belastingdienst had gesloten in ruil voor werkgelegenheid. Volgens de EC is dat illegale staatssteun en dus verboden. Het belastingvoordeel dat Apple op deze manier heeft genoten, moet terug worden betaald. Een fiks bedrag, want het gaat om 13 miljard euro.

Belastingen in Europa

De bewering stelt dat Apple in 2014 maar 0,0005 procent belasting heeft afgedragen. “Ze hebben ergens een nummer vandaan getrokken waar ik geen weet van heb”, zegt Tim Cook. “In het jaar waar de Commissie het over heeft, betaalden we 400 miljoen dollar. Daarmee zijn we volgens mij het bedrijf dat het meeste belasting betaalde in Ierland dat jaar.” Zowel Apple en Ierland hebben bezwaar aangetekend tegen de uitkomst van het onderzoek van de Europese Commissie. Cook denkt dat de partij probeert voordeel uit de situatie te halen door te proberen belastingtarieven gelijk te trekken in Europa. Daarmee kan de EU zijn handelsrelatie tussen aangesloten landen en de VS op het spel zetten, denkt de Apple-ceo.

Apple en Ierland zijn twee handen op een buik

Tim Cook zegt nog steeds een goed verbond te hebben met Ierland. Afgelopen week kreeg het bedrijf nog groen licht om een geheel nieuw kantoor met ondersteunende voorzieningen te bouwen in de plaats Cork. “We hebben daar veel geld aan uitgegeven”, zegt Cook. “We hebben een 37-jarig huwelijk met Ierland en dat betekent wat voor ons. Het is een innige relatie. Elke keer als ik er ben, is het met veel plezier. Ierland bleef aan onze zijde toen we het nodig hadden en nu blijven wij bij Ierland.”

In een open brief van Tim Cook op de site van Apple, liet de ceo weten dat hij overtuigd is dat de regeling teruggedraaid zal worden. “Wij hebben nooit gevraagd om speciale deals en die hebben we ook nooit gekregen.”

Lees het laatste Apple-nieuws

Bron: Independent
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Video's