‘Apple vond nieuwe manier om miljarden euro’s aan belasting te ontwijken’

Lars Paijmans
7 november 2017, 11:29
2 min leestijd
‘Apple vond nieuwe manier om miljarden euro’s aan belasting te ontwijken’

Toen de Europese Commissie ontdekte dat Apple via Ierland enorme bedragen aan belasting ontweek, zocht het bedrijf direct een nieuwe plaats om deze praktijken voort te zetten.

Lees verder na de advertentie.

Zo werken de Apple belastingdeals

Toen de BBC in de gelekte Paradise Papers dook, kwam er ook wat nieuwe informatie over Apple bovendrijven. Toen de Europese Commissie in 2013 een onderzoek startte naar de belastingdeal die Apple met Ierland had, besloot het bedrijf uit Cupertino namelijk niet af te wachten. Terwijl de Commissie de miljarden euro’s aan ontweken belasting in kaart bracht, ondernam Apple direct actie.

Apple belastingdeals

In de periode tussen de start van het onderzoek en de in 2016 opgelegde boete van 13 miljard dollar, vond het bedrijf een nieuwe manier om alsnog belasting te ontwijken. In die drie jaar legde Apple contact met de holdingonderneming Appleby, die vervolgens na overleg naar het eiland Jersey werd verhuisd. Deze firma bewaart het grootste deel van Apples buitenlandse geldvoorraad.

Het bedrijf uit Cupertino koos dit eiland niet voor niets: hier geldt namelijk een belastingtarief van nul procent voor buitenlandse bedrijven. Een uitkomst voor Apple, die hierdoor miljarden euro’s aan wereldwijde belasting kon omzeilen. In de gelekte mails tussen Apple en het bedrijf is goed te merken dat Apple deze onderlinge afspraken geheim wilde houden.

Apple reageert en ontkent

In een reactie op het nieuws laat het bedrijf van Tim Cook weten dat deze veranderingen niet geleid hebben tot minder betalen van belastingen. Sterker nog, het bedrijf beweert dat er helemaal geen investeringen of werkzaamheden uit Ierland zijn verhuisd. Ook benadrukt Apple dat het ‘de grootste belastingbetaler ter wereld is’ en het bedrijf zich gewoon aan de wet houdt.

Apple overtreedt met deze constructie in Jersey inderdaad de wet niet, maar maakt er geen vrienden mee. De discussie over meer transparantie bij grote (tech)bedrijven wordt steeds heviger gevoerd, en dit nieuws zal Europese topmannen ongetwijfeld de nodige ammunitie geven om voor strengere regels en meer inzicht te pleiten. Wordt ongetwijfeld vervolgd dus.

Lees ook: Waarom Ierland niet wil dat Apple de 13 miljard aan belastinggeld terugbetaalt

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: BBC
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen