De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

‘Apple werkt aan 5K-monitor met eigen grafische kaart’

Rutger Otto
2 juni 2016, 9:08
2 min leestijd
‘Apple werkt aan 5K-monitor met eigen grafische kaart’

Apple gaat later deze maand zijn huidige Thunderbolt-beeldschermen vervangen. Er komt een nieuwe monitor voor in de plaats die een 5K-resolutie ondersteunt.

Lees verder na de advertentie.

Nieuw Apple-beeldscherm

Dat schrijft 9to5Mac. Volgens het bericht kunnen we het nieuwe beeldscherm later deze maand al verwachten. Bronnen melden dat de huidige voorraad van het Thunderbolt-beeldscherm bij de Apple Stores er bijna doorheen zit en dat hij niet meer wordt aangevuld. Dat is vaak een indicator dat er nieuwe hardware onderweg is.

Het vernieuwde beeldscherm zou een stuk betere prestaties moeten krijgen dan het huidige model. Zo wordt de resolutie verdubbeld van 2560 bij 1440 pixels naar 5120 bij 2880 (5K). Interessant is ook dat Apple een grafische processor in het beeldscherm zou willen bouwen. Het Thunderbolt-scherm is geen computer op zich, maar je koppelt hem aan een MacBook. Door een externe grafische kaart in het display te bouwen, kunnen ook laptops die minder krachtig zijn van de hoge resolutie gebruikmaken.

Sluit je een MacBook aan die de resolutie niet ondersteunt, dan herkent OS X (mogelijk versie 10.12) dat en zorgt de software ervoor dat de kaart in de monitor de resolutie opkrikt.

apple-beeldscherm

Thunderbolt-beeldscherm

Het huidige Thunderbolt-beeldscherm gaat al weer wat jaren mee. In 2011 werd de monitor op de markt gebracht en sindsdien is er geen nieuwe versie van verschenen. De huidige monitor heeft een grootte van 27-inch en is te koop voor 1149 euro. Naast een extra beeldscherm voor laptops, is het volgens Apple ook een dock. Dat komt door de aansluitingen op de achterkant van het apparaat. Er zijn drie usb 2.0-poorten aanwezig, een FireWire 800-poort, een Gigabit Ethernet-poort, een Thunderbolt-aansluiting en een Kensington-beveiligingssleuf. Verder is er een FaceTime HD-camera met microfoon aanwezig.

WWDC 2016

De kans bestaat dat Apple de nieuwe monitor op de WWDC toont. Dat evenement voor ontwikkelaars vindt plaats van 13 tot 17 juni in San Francisco. Naar verwachting kondigt Apple dan ook direct iOS 10 aan, het besturingssysteem voor mobiele apparaten, en OS X 10.12 voor Macs.

Lees meer over Apple

Bron: 9to5Mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu